Door op 11 juni 2015

Uitbreiding Zuivelhoeve opnieuw in discussie

Al jaren wil toetjesproducent de Zuivelhoeve in Twekkelo uitbreiden. De Zuivelhoeve staat in het buitengebied tussen Enschede en Hengelo, maar op het grondgebied van Hengelo.

De gemeente Hengelo paste het bestemmingsplan aan om uitbreiding mogelijk te maken. De Vereniging Behoud Twekkelo had daar grote bezwaren tegen. Het zou een aantasting van het landschap betekenen en een toename van vrachtverkeer over de smalle wegen in het gebied. Ook de gemeente Enschede uitte bezwaren, mede op aandringen van de PvdA.

Het alternatief zou zijn dat het bedrijf de activiteiten concentreert op het nabijgelegen industriegebied van Hengelo. Het bedrijf wil echter op de huidige locatie uitbreiden.

Het bestemmingsplan sneuvelde bij de Raad van State, die het vernietigde omdat het tekortkomingen bevatte. Nu wil de gemeente Hengelo met een aangepast plan opnieuw proberen de uitbreiding van het bedrijf mogelijk te maken.

Voor de PvdA was dit aanleiding in de stadsdeelcommissie West op dinsdag 9 juni vragen te stellen. We wilden weten of het college op de hoogte is van de voornemens van de gemeente Hengelo, of het er een standpunt over heeft en of er contact is met de Vereniging Behoud Twekkelo en de gemeente Hengelo.

Stadsdeelwethouder Patrick Welman antwoordde dat het college nog steeds van mening is dat een uitbreiding van de Zuivelhoeve in het buitengebied niet gewenst is. Het college heeft dit in een schriftelijke reactie laten weten aan het college van Hengelo.

Op de vraag van een collega raadslid of het college ook voornemens is te gaan procederen als de gemeente Hengelo de plannen toch doorzet, werd negatief geantwoord. Dat stelt teleur: wel tegen, maar geen actie.

Als PvdA zijn wij zeer voor werkgelegenheid. We gunnen het bedrijf een goede productie- en distributielocatie. We zijn echter ook van mening dat de uitbreiding niet past in het buitengebied bij Twekkelo en er een alternatief te vinden moet zijn.

In de fractie zullen wij ons beraden hoe hier verder mee om gaan.

Lees ook: Eindelijk duidelijkheid over Zuivelhoeve