Door op 12 februari 2015

Wethouder antwoordt op vragen PvdA over XL-Businesspark

Vorige week ontstond enige beroering over uitspraken van wethouder Patrick Welman bij zijn toelichting op het Plan van Aanpak voor de realisering van een technologiebasis op het terrein van de voormalige luchthaven Twente. Hij meldde dat er plannen zijn om de aandelen die de gemeenten Almelo, Hengelo, Borne en Enschede hebben in het XL Businesspark Twente geheel over te doen aan de provincie Overijssel. Voor de PvdA was het aanleiding daarover in de Stedelijke raadscommissie op 9 februari vragen te stellen.

De wethouder antwoordde dat hij niet voor zijn beurt had gesproken. Hij verwees naar het plan van aanpak, waarin op pagina 14 de mogelijkheid van een aandelenoverdracht vermeld wordt. Die had hij genoemd. Hiermee leek er een plausibele verklaring te zijn.

Naar de mening van de PvdA was het wijzer geweest met uitspraken als deze te wachten op de gezamenlijke commissievergadering van provincie en gemeente op 11 februari, waar dit plan aan de orde kwam. Dit was passender geweest in dit gevoelige dossier dat om zorgvuldigheid vraagt. De toelichting van een wethouder van Enschede geeft toch enig gewicht en dat leidt tot misverstand, zoals gebleken is.
Het is jammer als daardoor de focus wordt afgeleid van waar het om gaat in dit verhaal: versterking van de innovatieve kracht en economische positie van Twente.