We maken er een mooie hete zomer van!

Door Ben Kokkeler op 15 juni 2020

Beste partijgenoten,

Nog een paar weken, en de schoolvakanties breken aan, voor veel middelbare scholieren – en hun ouders – is de zomervakantie al aangebroken: de vlag ging vorige week uit, met de schooltassen, op naar een nieuwe toekomst, corona-crisis of niet!

Tegelijkertijd waarschuwen het KNMI en Vitens ons: het wordt een mooie zomer, goed weer, alleen al in april en mei waren er honderden zonuren meer dan normaal. Het verbruik van kostbaar drinkwater is er dan ook naar. Het wordt een mooie, maar ook een hete en droge zomer als we niet oppassen.

En ja, dat beeld zien we ook voor ons in de politiek, ook hier in Enschede. In onze vorige brief van begin mei sloot ik af met een optimistische oproep, in de geest van 1 mei, van onze Dag van de Arbeid: sla de handen in ineen, doe mee en wees strijdvaardig, laten we samen verder bouwen aan een rechtvaardige samenleving!

Dat deed ik, nadat ik met jullie kritisch had gekeken naar het beleid van het kabinet Rutte. Die kritiek blijft. Een paar weken geleden hebben Yara en ik daarom het initiatief genomen om in samenspraak met alle Twentse afdelingen en fracties een oproep te plaatsen aan de Twentse wethouders, aan vermogende Twentenaren, aan de Economic Board: Leid Twente uit de corona crisis: investeer in mensen, wonen, werk en scholing!

De politiek komt ook in de Twentse gemeenteraden weer op gang. Onze PvdA-fracties zijn in alle gemeenten dagelijks in de weer om de schadelijke effecten van de corona crisis scherp te krijgen en te bestrijden. Duidelijk is dat ‘nieuwe kwetsbaren’ voor Den Haag een ander woord is voor de bittere werkelijkheid: het virus mag dan voor iedereen gelijk zijn, de crisis is dat bepaald niet. De bestaanszekerheid van vele Tukkers staat onder druk. De stress, eenzaamheid en onzekerheid groeien. De kloof tussen arm en rijk wordt groter. Daarom is het tijd weer politiek te bedrijven, keuzes te maken, want er zijn moeilijke beslissingen te nemen. Niet herstellen wat eigenlijk al kapot was, maar keuzes maken en waar het kan investeren, dat is onze oproep aan politici en bestuurders.

Terug naar jullie, naar ons, de PvdA Enschede. Maatschappelijk betrokken en politiek bewuste Tukkers. Met onze eigen sores in de corona-crisis, met gemengde gevoelens: hoera, de zomer breekt aan, er mag weer wat, we stappen uit de lockdown, ‘in Twente doot wie dat heanig an’. Dat komt goed.

Maar economisch en daarmee qua ongelijkheid in de samenleving komt het niet zomaar goed. Daarvoor moeten we strijd leveren. Dat laat de ook actuele situatie rond Vredestein zien. Het is tijd om het vuur weer op te poken, we hebben in de afgelopen maandenlang genoeg op onze handen moeten zitten. We konden letterlijk geen kant op. Maar goed, dat zijn we in Twente gewend, we weten wat het is om het slachtoffer te worden van economische tegenslag. Vrij naar sociaal-democraat Jaure (1914)[1]: het respecteren van onze Twentse traditie is niet de ashopen van strijd uit het verleden te koesteren, maar wel om het vuur van onze voorgangers brandend te houden!

Onze wethouder werkt hard aan zijn Armoedebeleid, en ook het Woondebat dat al in april had zullen plaatsvinden komt voor en na de zomer op de raadsagenda. Ons Campagneteam en onze fractie hebben erg mooie acties op de rol staan. De zeer geslaagde campagne rond gelijke kansen voor kinderen, voor het bevorderen van lezen en leesvaardigheid, Woeste Willem! was nog maar het begin. Kansenongelijkheid onder kinderen is helaas ook in Enschede nog steeds een groot probleem. Dat gaat natuurlijk niet alleen over leesvaardigheid, maar het is wel een belangrijk punt. Bijna 25%, je schrikt ervan, 1 op de 4 kinderen in ons land, heeft beperkte leesvaardigheden, ook in onze eigen stad! Het is een linkse traditie van emancipatie en strijd tegen ongelijkheid om te knokken voor goed onderwijs en voor toegang tot onderwijs. Laten we ook het vuur van die traditie brandend houden, voor onze bibliotheken, onze scholen, goede leerspullen voor scholieren thuis, fatsoenlijke salarissen voor leerkrachten.

Ook de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen komt uit de startblokken. Lodewijk is opnieuw onze lijsttrekker. Op woensdagavond 1 juli 20.00u vieren we onze ALV dit keer online en komt Nelleke Vedelaar online met ons hierover spreken, wat ons bezig houdt, wat in Enschede en Twente de grote thema’s zijn rond de verkiezingen. We willen jullie allen zo goed mogelijk helpen om hierbij online aanwezig te zijn, hierover ontvang je nog bericht, en we hopen ook erg dat jullie elkaar helpen.

Dat, de aankomende verkiezingen, brengt me tot een slotwoord voor deze bestuursbrief. Ik hoop en reken erop dat jullie allen, elk op je eigen manier, er een mooie en politiek gezien hete zomer van maken. Ben je al lid van een milieuorganisatie, koop je zoveel mogelijk regionaal, ben je lid van de vakbeweging of van een kritische omroep? Nog niet? Dan is nu het moment! En ken je mensen die lid zouden willen worden van onze eigen partij? Maak ze nu lid!

Laat niet af, hou elkaar vast, blijf scherp op het debat en de strijd die dit najaar nodig is om stappen te maken voor een rechtvaardige samenleving. In het kader van de verkiezingscampagne, maar juist ook hier in Enschede. Doe mee in onze activiteiten waar je kunt, met je ideeën, financiële bijdragen en door mee te doen in concrete acties van ons campagneteam, zodat onze wethouder en onze fractie hun politieke werk nog beter doen!

Namens het bestuur,

Ben Kokkeler

Voorzitter

[1] “Tradition ist nicht die Anbetung der Asche, sondern die Weitergabe des Feuers.” “Nicht vergeblich hat die Flamme im Herd so vieler menschlicher Generationen gebrannt und gefunkelt; aber wir, die wir nicht stillstehen, die wir für ein neues Ideal kämpfen, wir sind die wahren Erben der Herde unserer Vorfahren: wir haben daraus ihre Flamme geholt, ihr habt nur die Asche bewahrt.”

 

Ben Kokkeler

Ben Kokkeler

Ben Kokkeler (1958, Enschede), is sedert ruim 30 jaar werkzaam voor de publieke zaak en lid van de PvdA. Hij is opgeleid als politicoloog, planoloog en milieukundige en promoveerde in 2014 als socioloog aan de UT. Naast en na zijn opleidingen werkte hij in de ontwikkelingssamenwerking, milieubeweging en organisaties voor jongeren en techniek, cultuur en

Meer over Ben Kokkeler