Door op 8 april 2016

Vragen over huisvesting statushouders in Enschede

De overheid is verantwoordelijk voor het huisvesten van vluchtelingen en vergunninghouders. Deze taak is gedelegeerd aan de gemeenten. De gemeenten hebben dit jaar als gevolg van de hoge instroom van vluchtelingen een hoge taakstelling gekregen. Daarom moeten extra acties worden ondernomen om de huisvesting van vergunninghouders in goede banen te leiden.

Staatssecretaris Dijkhof van Justitie heeft afgelopen week vraagtekens gezet bij het halen van de taakstelling. Nederlandse gemeenten moeten in de eerste helft van dit jaar samen 23.400 statushouders huisvesten. Volgens de staatssecretaris zal dat ”ondanks de grote inspanningen bij veel gemeenten“ waarschijnlijk niet gehaald worden.

Dit leidt ertoe dat op dit moment 16.000 statushouders in de AZC”s op een huis wachten, waardoor plekken onnodig worden bezet en de doorstroom niet tot stand komt. Dat is te duur en niet wenselijk voor de integratie van statushouders. Er is sprake van een urgent probleem.

Voor de PvdA zijn dit voldoende redenen om vragen te stellen in de Stedelijke commissie van maandag 11 april.

We willen van de college weten hoe ver de gemeente Enschede is met het huisvesten van statushouders in relatie tot het voor onze gemeente beoogde aantal. Als we achterlopen, willen we weten wat daarvan de oorzaken zijn en welke actie wordt ondernomen om die achterstand in te lopen.

Ook vragen we het college wat voor afspraken zijn of worden gemaakt met maatschappelijke partners, met name woningcorporaties, om de taakstelling te halen.

Tenslotte vragen we het college of het op korte termijn ook de mogelijkheden wil bekijken voor ombouw van oude zorgcomplexen en kantoorpanden tot kleinere woonunits om de taakstelling te realiseren.

We wachten de antwoorden op onze vragen af.