Door op 14 april 2016

Huisvesting statushouders: Enschede haalt taakstelling

Zoals eerder aangekondigd, heeft de PvdA op maandag 11 april in de Stedelijke commissie vragen gesteld over het huisvesten van vluchtelingen en vergunninghouders in Enschede.
We wilden van het college weten hoe het in Enschede staat met deze huisvesting in relatie tot het voor onze gemeente beoogde aantal.

Als we achterlopen, wilden we weten wat daarvan de oorzaken zijn en welke actie wordt ondernomen om die achterstand in te lopen. Ook vroegen we het college wat voor afspraken zijn of worden gemaakt met maatschappelijke partners, met name woningcorporaties, om de taakstelling te halen. Tenslotte stelden we de vraag of het college op korte termijn ook de mogelijkheden wil bekijken voor ombouw van oude zorgcomplexen en kantoorpanden tot kleinere woonunits om de taakstelling te realiseren.

Het college antwoordde dat de problematiek waar de staatssecretaris het over had, zich met name in de grote steden voordoet en niet in onze gemeente speelt. Enschede heeft de taakstelling van vorig jaar, op één na, gehaald. Voor dit jaar zitten we keurig op schema en de verwachting is dat de taakstelling dit jaar ook gehaald zal worden.

Er zijn afspraken gemaakt met de woningcorporaties en ook is nagedacht over verschillende scenario’s voor het geval de taakstelling onverwacht wordt verhoogd. Het ombouwen van kantoorpanden tot woonunits is op dit moment niet nodig. Mocht het zover komen, wil het college met de maatschappelijke partners kijken naar de mogelijkheden.

Al met al goed om te weten dat het college ons kon verzekeren dat het voor Enschede geen probleem zal zijn om de taakstelling te halen.

Zie ook: Vragen over huisvesting statushouders in Enschede