Door op 8 oktober 2015

Verzelfstandiging Onderhoud Enschede: harde randvoorwaarden

Onderhoud Enschede staat voor een interne verzelfstandiging. Die moet er voor zorgen dat de kosten voor het onderhoud van de openbare ruimte met een half miljoen euro zullen dalen. Een mooi streven, maar wat de PvdA betreft wel onder harde randvoorwaarden. Over die voorwaarden spraken we maandag 5 oktober in de Stedelijke raadscommissie.

Kwaliteit staat voorop
Welke organisatievorm een gemeente ook hanteert, uitgangspunt moet zijn dat de dienstverlening goed op orde is. In het geval van Onderhoud Enschede gaat dit concreet om het feit dat medewerkers aanspreekbaar en herkenbaar moeten zijn in de buurt, dat ze de buurt kennen en dat ze vanuit hun professionaliteit kunnen en mogen beslissen wat er moet gebeuren voor de beste kwaliteit.
Ook moet gewaarborgd worden dat Onderhoud Enschede goed samenwerkt met de inwoners. In een aantal wijken hebben bewoners aangegeven best mee te willen denken en mee te willen doen in het onderhoud van de omgeving. Of het nou gaat om zelf een keer een heggenschaar pakken of om te voorkomen dat straten spekglad zijn na een sneeuwbui. Het voordeel dat dit de gemeente oplevert, moet weer (voor een deel) bij de bewoners terecht komen en niet alleen een financiële meevaller zijn voor de gemeentelijke begroting.

Interne verzelfstandiging
De vraag is of we die insteek behouden bij verzelfstandiging. De stap die nu wordt voorzien, betreft een interne verzelfstandiging. Ofwel: de organisatie en boekhouding uit de gemeentelijke boeken slopen en verder in een eigenstandige BV. Als je die de juiste opdracht geeft, moet het lukken om de gewenste kwaliteit te behouden. Zou je denken. We kennen echter ook genoeg gevallen waar verzelfstandiging juist betekent dat je een starre organisatie krijgt die is doorgeslagen in rendementsdenken. En dat heeft weer allerlei negatieve effecten.

Goed werkgever zijn en blijven
De PvdA vindt het belangrijk dat de gemeente een goed werkgever is. Dat goed en eerlijk werk wordt geboden tegen een juist salaris. En dat we genoeg mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk krijgen.
Daar hebben we nog wel zorgen over. Niet in de laatste plaats omdat er geen (voorlopig) advies van de Ondernemingsraad ligt. Als PvdA hechten we daar grote waarde aan, omdat we al hebben gehoord dat medewerkers zich zorgen maken over het vervolg. Met name over het vraagstuk wat er in de toekomst met hen gaat gebeuren.
In het businessplan is expliciet aangegeven dat één van de voordelen van de verzelfstandiging is dat nieuwe medewerkers onder een andere, lagere CAO gaan vallen. Dat mag natuurlijk nooit het geval zijn: dat we als gemeente een juridisch ‘trucje’ verzinnen om onder wetgeving uit te komen, puur en alleen vanwege de financiën.
Als de zorgen van de PvdA op het vlak van goed werkgeverschap niet in het debat of via een motie of amendement worden weggenomen, is het wat ons betreft te vroeg om over te gaan tot verzelfstandiging.