Door op 22 september 2014

Verwachtingen managen bij Commissie van Wijzen voor Luchthaven

De provincie Overijssel en de Enschedese gemeenteraad hebben samen een Commissie van Wijzen ingesteld voor de toekomstige ontwikkeling van het luchthavengebied. Doel is naar voren te krijgen wat de beste optie is voor het gebied, nu de ontwikkeling tot volwaardige burgerluchthaven is gestrand. De commissie zal zeker geen kant en klaar plan afleveren. Die boodschap mag wat ons betreft wel wat duidelijker worden gecommuniceerd.

De commissie, onder leiding van oud-VNO-NCW topman Bernard Wientjes, neemt tot en met oktober de tijd om vele gesprekken te voeren en zich te beraden op de toekomst van het gebied, waarbij in ieder geval werkgelegenheid en economische ontwikkeling als doel voorop blijven staan. Ik mag deel uit maken van de klankbordgroep van de commissie, bestaande uit een brede vertegenwoordiging van Provinciale Staten van Overijssel en de gemeenteraad van Enschede.

Van de PvdA kreeg de commissie mee niet koste wat kost een invulling te moeten vinden voor de luchthaven, maar wat breder te kijken naar wat de Twentse economie nodig heeft en op welke plek dat het beste kan. Het zou zonde zijn dat er een prachtig plan komt, maar dat de plek van de luchthaven eigenlijk niet de beste locatie in Twente is om het te realiseren.

De lange start- en landingsbaan is de belangrijkste waarde van de luchthaven. Daarop en daarmee kan je natuurlijk tal van andere activiteiten bedenken, maar omdat we ook niet ver in de toekomst kunnen kijken, zou het kapitaalvernietiging zijn om in de toekomst vliegen onmogelijk te maken door een activiteit die beter ergens anders kan. Internationale bereikbaarheid kan en zal tot in lengte van dagen betekenisvol zijn voor onze regio.

De Commissie van Wijzen staat open voor goede en vernieuwende zienswijzen. Ieder die graag inbreng wil leveren, kan dat doen via de Statengriffie van de provincie, die het secretariaat voor de commissie vormt.