Door op 29 mei 2015

Veiligheid voorop en burgers meer betrekken bij openbare ruimte

Onlangs werden we in de stadsdeelcommissie Zuid geïnformeerd over de uitvoering van de bezuinigingstaakstelling in de openbare ruimte, met name bij Stadsdeelbeheer.

Er werd ons een plausibel actieplan voorgelegd en ik ben de laatste om hier tegen in te gaan. Ik heb liever dat we onze schaarse middelen bewaren voor zorg of een brok noodzakelijke cultuur. Bovendien ben ik een hartstochtelijk liefhebber van de natuur, dus een beetje stadswildernis is niet erg.

Twee weken geleden kreeg ik echter van een wijkbewoner aan de Hesselinklanden een keurige brief. Hij vroeg zich af of wij als gemeenteraad zomaar ingestemd hadden met het feit dat er maar twee keer per jaar gesnoeid wordt in bepaalde delen van de wijk. Ik heb hem geantwoord dat wij als volledige raad een taakstelling bij de stadsdelen hebben neergelegd, onder ander bij Stadsdeelbeheer, maar de uitvoering daarvan ligt bij het college.

Hij vertelde me dat er toch twee zaken aan schorten. Ten eerste leidt het tot ongewoon (verkeers-)onveilige situaties. Ten tweede worden bewoners die best mee willen doen met het onderhoud daarin niet gestimuleerd door het beheer.

Ik ben poolshoogte gaan nemen en constateerde een zeer onveilig situatie bij de oversteek van de Hesselinklanden over de Knalhutteweg naar het Smileyveld. Een plek waar ongetwijfeld veel kinderen oversteken. Ik moest zelf aardig ver naar voren de straat op om te kijken of er geen verkeer aan kwam. Dit vraagt om een andere timing qua snoeigedrag, lijkt me. Juist nu zou je op zulke plekken de schaarse keren dat je wilt maaien en snoeien, goed moeten inplannen.

Ik realiseer me dat het groen in dit jaargetijde extreem groeit, maar dit is ook de tijd dat we allemaal graag buiten zijn en ook onze kinderen een uurtje langer op mogen blijven en bijvoorbeeld willen genieten op het Smileyveld. Dan zit een ongeluk bijvoorbeeld op de Knalhutteweg in een heel klein hoekje.

Vervolgens willen bewoners graag helpen, maar krijgen de ‘knip op de neus’. Bewoners zijn zelf heel vaak bereid zijn om initiatieven te nemen zoals het onderhoud van de openbare ruimte in de eigen leefomgeving.

Daarin zou de gemeente mensen moeten faciliteren: geef ze materiaal ter beschikking, help met het organiseren van een onderhoud-middag in de buurt: leuk voor de saamhorigheid als de buurt dan samen eindigt met een buurt BBQ. Iedereen blij. Je zou bijvoorbeeld een materiaal-uitleen kunnen regelen.

Maar nee, de mensen worden afgeserveerd en zeker niet ondersteund. Daarin moeten we een slag gaan maken, anders komt er van die participatie en burgerkracht geen steek terecht.

Ik ga verantwoordelijk wethouder Hans van Agteren vragen deze situatie nog eens onder de loep te nemen, zodat we ongelukken kunnen voorkomen en burgers meer betrekken bij het onderhoud van de eigen omgeving. Ik wil weten of daarvoor al plannen zijn of worden ontwikkeld.