Door op 17 september 2015

Toeristenbelasting nu of later

Het college van B&W stelt voor om per 1 april 2016 toeristenbelasting in te voeren. Dat moet ongeveer 200.000 euro per jaar op gaan leveren. Vanuit het budget van Enschede Promotie zal er eenzelfde bedrag aan toegevoegd worden. In overleg met de betrokken partijen in de sector zal worden bekeken hoe dit geld kan worden besteed voor bevordering van het toerisme in onze stad.

Het onderwerp toeristenbelasting heeft in de afgelopen jaren al vaker op de politieke agenda gestaan, maar telkens waren er redenen om die niet in te voeren. Maandag 14 september stond die opnieuw op de agenda, dit keer in de Stedelijke raadscommissie als voorstel van het college.

Niet tegen toeristenbelasting
Als PvdA zijn wij niet principieel tegen de invoering van toeristenbelasting, maar we vinden het moment weinig gelukkig gekozen.

Het gaat langzaamaan economisch iets beter. Dat begint de toeristische branche in onze stad ook te merken, al is het herstel nog heel broos. Enschede is enkele hotels rijker. Campingeigenaren zien meer buitenlanders naar hun campings komen. Toeristen weten de weg naar Enschede en Twente beter te vinden. Nu de economie licht verbetert, worden in deze sector weer investeringen gedaan. Dat draagt bij aan onze economische ontwikkeling en verbetering van de werkgelegenheid.

Wel tegen moment van invoering
Juist nu invoeren van toeristenbelasting vinden we dan ook niet handig. Geef de sector een jaar meer de tijd voor verder herstel en versterking van de positie.

Om deze reden wordt ook vanuit de sector aangegeven dat invoering op dit moment niet verstandig is. Er worden vragen gesteld bij de rekensom die het college hanteert ten aanzien van de bezettingsgraad van hotels.
Het argument van het college dat 75% van alle gemeenten toeristenbelasting heeft, wordt bestreden met de opmerking dat je het niet heffen van toeristenbelasting in Enschede zou kunnen gebruiken in de marketing en het gastvrije beeld van de stad.

In de lijn van bovenstaande hebben wij vragen gesteld aan de wethouder. We hopen een duidelijk antwoord te krijgen over de motivering om perse in 2016 toeristenbelasting in te voeren.

Kiezen voor ander tarief
Daarnaast hebben wij als PvdA moeite met de verdeling van tarieven die worden geheven.
Het college stelt voor een tarief in te voeren dat voor hotels en voor Bed en breakfasts gelijk is (€ 1,25 p.p.p.n.) en voor campings € 0,75. De zogenaamde variant 2. Als PvdA zijn we voor variant 4, waarin een andere verdeling wordt gehanteerd: hotels € 1,50, B&B € 1,– en campings € 0,50. Dat is meer in lijn met de overnachtingsprijzen die in de verschillende types accommodaties worden gehanteerd.

Maandag 21 september wordt het voorstel in de gemeenteraad besproken. Afhankelijk van de antwoorden van het college op onze vragen, zullen we beslissen hoe we het voorstel gaan beoordelen.