Door op 28 augustus 2014

Toekomst luchthaven: provincie en gemeente trekken samen op in ‘Commissie van Wijzen’

Een ‘Commissie van Wijzen’, die richting moet geven aan de verdere koers rond de gebiedsontwikkeling van het luchthaventerrein, werd woensdag 27 augustus publiek gemaakt door burgemeester Peter den Oudsten en Commissaris van de Koning in Overijssel, Ank Bijleveld. Provincie en gemeente trekken samen op in de begeleiding van de wijze mannen (en een vrouw). Wat de PvdA betreft, is dit een goede aanvulling op de verkenning van mogelijkheden voor de toekomst van de luchthaven.

De commissie, met enkele vooraanstaande mensen uit bedrijfsleven en ruimtelijke ontwikkeling onder leiding van oud VNO-NCW voorman Bernhard Wientjes, moet vanuit haar expertise aangeven welke richting het op zou moeten met de gebiedsontwikkeling. Uitgangspunt blijft nog steeds dat sprake moet zijn van versterking van de economische structuur van de regio, zodat we de veel te hoge werkloosheid wat verder kunnen terugdringen. De kwaliteiten in de regio, bijvoorbeeld op technologisch en logistiek gebied, nemen daarbij een belangrijke plaats in.

Wat ons betreft, moet in het vervolg de mogelijkheid om wellicht in de toekomst alsnog te kunnen vliegen geborgd blijven. Het hebben van een luchthaven als waardevol bezit binnen de economische structuur van de regio draagt bij aan het profiel en de internationale bereikbaarheid van Twente. Dit betekent dat we de aanwezige infrastructuur niet te niet moeten doen om er andere dingen te kunnen ontwikkelen.

Rond de toekomst van de luchthaven spelen allerlei onderzoeken en trajecten. Het ADT, de uitvoerende organisatie van de gebiedsontwikkeling luchthaven, had de opdracht gekregen scenario’s voor de toekomst uit te werken. De uitvoering van die opdracht komt even stil te liggen zodat de uitkomst van de Commissie van Wijzen daarbij goed kan worden ingezet. Door de Enschedese rekenkamer wordt teruggeblikt op het proces rond de luchthaven de afgelopen jaren, om daaruit lessen te trekken voor het vervolg.

Dat alles tezamen maakt dat we, als alles op schema blijft lopen, ergens in oktober of november helderheid hebben over welke kant we op gaan en hoe we dat slim gaan organiseren. De gemeenteraad zal dan, in samenspraak met de provincie, het pad voor de komende jaren uittekenen voor een haalbare en waardevolle toekomst van het gebied.