Door op 2 oktober 2015

Tactus en notaris: van goede buur en openbare orde

De gemeente is betrokken bij een ABC-tje. Wat dat is, weet ik sinds dinsdag 29 september uit de stadsdeelcommissie Centrum.

Het rijk (A) heeft op veel plekken vastgoed met een specifieke bestemming – in dit geval maatschappelijke opvang- , het rijk wil dit kwijt en zet het op de markt (C). Om echter te voorkomen dat het rijk op een ongewenste plek of aan een ongewenste partner (C) iets verkoopt, treedt de gemeente (B) op als tussenpersoon en toetst.

Verkoop pand aan Tactus
Aan de Hengelosestraat staat zo’n pand. Jarenlang was er een woonlocatie van TBS-kliniek Oldenkotte gevestigd. Nu is het pand in de verkoop en vanwege de bestemming is onderhandeld met Tactus verslavingszorg. Prachtig toch!

Buurman onaangenaam verrast
De buurman is er echter helemaal niet blij mee. Het aanpalende notariskantoor was onaangenaam verrast door de ontwikkeling. Dat had zeer onlangs geïnformeerd naar de bestemming, omdat het zijn pand wilde aankopen. Verzekerd werd dat er geen bezwaarlijke ontwikkelingen zouden plaatsvinden in het pand ernaast. Twee weken na zijn aankoop werd duidelijk dat de verkoop aan Tactus een feit wordt.

Tactus op haar beurt had de gemeente verzocht om een geschikt pand in de stad met de juiste bestemming en de gemeente stelde het pand aan de Hengelosestraat voor. De notaris kent Tactus overigens als achterbuurman en straatgenoot in de Raiffeisenstraat. Volgens hem is er veel overlast van drugsgebruikers in zijn tuin en rond zijn kantoorpand. Spuiten, ongure types, onveilige beleving voor zijn medewerkers, drugs die over de schutting van zijn tuin aan de bewoners van Tactus worden doorgegeven.

Communicatie niet goed
Hier komen we weer op het punt van communicatie. Wie heeft hier het communicatietraject ingezet? Sinds vorige week zijn buren, politie en andere betrokkenen met elkaar in gesprek. Maar opnieuw verdient dit weer niet de schoonheidsprijs.

Betere handhaving
Waar ik grote moeite mee heb, is de veronderstelling dat de overlast door de cliënten van Tactus veroorzaakt wordt, terwijl de omgeving zo langzamerhand vergeven is van drugsdealers en gebruikers, die helaas (nog lang) niet in een traject bij Tactus zitten.

Ik heb de wethouder gevraagd of dit niet meer een probleem is van openbare orde en veiligheid dan van burenoverlast. Wethouder Eerenberg beaamde dat deze component zeker aanwezig is. Ik hoop dat de buren tot een vergelijk kunnen komen en dat de wethouder zal zorgen voor betere handhaving.