Door op 6 oktober 2014

Stop met gratis parkeren e-voertuigen, investeer in laadpalen

D66 en PvdA willen dat de gemeente Enschede gaat investeren in laadpalen voor elektrische voertuigen. Deze moeten betaald worden door het gratis parkeren voor diezelfde elektrische voertuigen af te schaffen.

Wat is duurzamer: gratis parkeren tijdens opladen of meer laadpalen? Die vraag bleef hangen na behandeling van het raadsvoorstel ‘Parkeertarieven 2015′ in de Stedelijke raadscommissie van 22 september. Het college stelt voor gratis parkeren tijdens het opladen van je auto bij één van de publieke laadpalen in de stad formaliseren.

In de commissievergadering kwam naar voren dat het gebruik van de palen fors toeneemt. E-laad (de leverancier van palen) plaatst geen gratis laadpalen meer en de gemeente heeft geen geld voor nieuwe laadpalen. Het plaatsen van nieuwe palen moet gedaan worden door de markt, vindt de wethouder. Een begrijpelijke gedachtegang, maar in de opstartfase – waarin elektrisch rijden zich nog steeds bevindt – is stimulering vanuit de overheid een zinvolle investering.

Er zit in het huidige systeem een perverse prikkel: het is goedkoper om met je elektrische auto naar de binnenstad te komen, dan met de bus. Een prijsbewuste Glanerbrugger kan dus beter met de elektrische auto naar de stad, in plaats van op de fiets of met de bus. Dat is niet het gedrag wat Enschede wil bevorderen met het duurzaamheidsbeleid. We willen dat steeds meer automobilisten elektrisch rijden in plaats van met fossiele brandstoffen, niet mensen van de fiets of uit de bus halen.

Omdat er steeds meer elektrische auto’s zijn, moeten we ons de vraag stellen wat beter is: de mensen die al elektrisch rijden gratis laten parkeren, of meer mensen een laadoptie bieden. Meer laadopties kan bijvoorbeeld ook in een woonwijk zijn, waar mensen geen privé-laadpaal kunnen hebben, omdat ze hun auto op de openbare weg moeten parkeren. Een andere optie is dat laadpalen in parkeergarages worden geplaatst. Daar staan geen laadpalen, omdat het nog niet goed mogelijk is om gratis te parkeren in de garages.

Wij zetten in op meer laadpalen. Daarom willen we het raadsvoorstel zo aanpassen dat mensen met een elektrische auto ook gewoon voor hun plekje in de stad betalen. Met de extra opbrengst schaffen we meer laadpalen aan. Zodat meer mensen, ook buiten het centrum, hun auto kunnen opladen.