23 juni 2015

Staten en Raad samen op pad

Door Arja en Thije en Ben Kokkeler

In 2014 is het plan getrokken om de leden van Provinciale Staten Overijssel en van de gemeenteraad Enschede vaker samen rond de tafel te brengen. De eerste twee bijeenkomsten waren gewijd aan de toekomst van het luchthaventerrein.

Nu de nieuwe Staten in mei aan de slag zijn gegaan, werd het tijd de blik te verruimen naar thema’s waarin een grote stad als Enschede een belangrijke rol zal vervullen. Daartoe kwamen op vrijdag 12 juni ruim 60 leden van beide raden bijeen.

Na een ontvangst in het Rijksmuseum Twenthe ging men in 2 themagroepen uiteen: de ene op het thema Creativiteit en Cultuur, de andere op het thema Ontwikkeling Luchthavengebied/Technology Base Twente.

Creativiteit en Cultuur
Met het thema Creativiteit en Cultuur was het gezelschap op de goede plek in de goede wijk van de stad.

Arnoud Odding, directeur van het Rijksmuseum Twenthe, deelde in de prachtige Gobelinzaal van het museum zijn visie op de Academie van de Verbeelding: samenwerking tussen Rijksmuseum Twenthe, museum Twentse Welle, hogeschool ArtEZ en de Universiteit Twente op innovatie, techniek en cultuur.

Ook museum Twentse Welle presenteerde zich. Ondanks de bezuinigingen die dit museum ten deel vallen, was directiesecretaris Erik van der Velde voorzichtig optimistisch over de toekomst.

Bij het bedrijf TriMM werd een aantal initiatieven gepresenteerd door Say Yeah en CeeCee Enschede die starters in creatieve economie, business creators, een kans geven zich te ontwikkelen. Ook hier weer in samenwerking met de Universiteit Twente. De initiatieven spraken tot de verbeelding, maar ook de sfeer die het werken bij TriMM uitademde, gaf inspiratie. Mooi dat we daarvoor niet naar London, New York of Berlijn hoeven.

Bij Tetem kunstruimte werd op een zeer speelse manier geleerd hoe je een filmpje kunt maken zonder bewegende beelden. Heel leerzaam: hele schoolklassen komen wekelijks bij Tetem om techniek, verleden en heden te verbinden aan creativiteit.

Een enkel raads- en statenlid ontlokte dit toch de vraag waar dit soort cultuureducatie nu eigenlijk voor dient. Partijen die cultuur ‘een linkse hobby’ noemen. Zelfs na zorgvuldige uitleg van directeur Wilja Jurg over persoonlijke ontwikkeling en groei werd het er voor de heren niet meer helder op.

Als laatste werd museum Twentse Welle bezocht. Daar stonden de podiumkunsten op de agenda. In een gezamenlijke presentatie gaven Johan de Jong, directeur Poppodium Metropool Hengelo en Judith Hartman, directeur Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, uitleg over de koers die is ingezet op afstemming van programma en aanbod tussen beide steden. Hoopgevend, en mogelijk leidt dit ook tot efficiencywinst op aspecten van bedrijfsvoering die weer ten goede komt aan de uitvoerende podiumkunsten.

Ontwikkeling Luchthavengebied/Technology Base Twente
In een touringcar ging de themagroep Luchthaven richting Lonneker en het vliegveld, waar we uitgebreid voorgelicht werden, op verschillende locaties. De diverse speerpunten kwamen daarbij aan bod.

In het oog springend zijn de inspanningen die gepleegd worden om de natuurwaarde van dit prachtige gebied verder te vergroten. Dat gebeurt onder meer door ‘vernatting’, waaronder het graven van een lange verdieping in het terrein.

Daarna ging het door richting de gebouwen en oefenterreinen die in gebruik zijn onder de vlag van de Safety & Security Campus Twente. Een indrukwekkende reeks oefenplekken voor professionals die een grote bovenregionale aantrekkingskracht heeft.

Daarna was het de beurt aan het Topteam en het Kwaliteitsteam, die de ontwikkeling van de technologiebasis op het terrein van de voormalige luchthaven Twente moeten begeleiden en in goede banen leiden. De presentaties maakten duidelijk dat men voortvarend aan de slag is gegaan, dat men de dialoog zoekt met omringende gemeenten, ondernemers en andere stakeholders, en dat er nog veel te doen is.

Het sluitstuk vormde de huidige motor van de ontwikkeling van het noordelijk deel, ondernemer Jan van Eck. Hij is in hoog tempo bezig een aantal hangars gereed te maken voor grote ontvangsten en andere events.

Voor ons als bestuurders was het een informatieve en inspirerende reeks bijeenkomsten die uiteraard ook veel stof tot discussie gaf. De toekomst van het vliegveld blijft een zaak die samenwerking vergt tussen overheden onderling en ondernemers en overheid, een pad waarmee we in Nederland beperkt ervaring hebben.

Het is een goede zaak dat de staten- en gemeenteraadsleden elkaar hierover regelmatig spreken, niet alleen als er (verstrekkende of lastige) besluiten te nemen zijn, maar juist ook om tijdig visies en standpunten te bespreken, als daar nog tijd voor is.

Wordt vervolgd!