Samenwonen stimuleren: luisteren naar je inwoners

Door Raymon Haveman op 27 maart 2024

Het verhaal

Informatie vanuit onze leden en vanuit de stad, levert ons veel op. We kunnen niet alles weten of bedenken. Toen we het artikel in de Tubantia van 21 maart lazen waarin het verhaal van Kathy werd beschreven, sloot dat aan bij het idee dat we al aan het vormen waren over zogenaamde friends-woningen. Woningen waar je met anderen kunt samenwonen. Zoals Kathy zegt: „Samenleven met vrienden, samen oud worden. Daar heb ik altijd van gedroomd. Dit huis kwam iets te vroeg op mijn pad, maar het voldeed aan alles.”.

De reacties

Tubantia verzamelde reacties van mensen in het artikel met de strekking ‘Waar bemoeit de gemeente zich mee?’ op 27 maart. Enkele quotes uit het artikel: „Niet alle verhuurders zijn huisjesmelkers. Ook idealisten bestaan.”. „Kijk altijd naar de geest van de regels en niet naar de letter.”. „Ik denk dat elke manier om samen te wonen bespreekbaar moet zijn. Goede en mooie manier om samen te wonen.”.

Onze motie

Tijdens de bespreking van de Woonvisie heeft Yara hierover de motie  “Samenwonen stimuleren”  ingediend. Een motie die met meerderheid is aangenomen. We kennen het resultaat, maar bij een motie hoort ook een inleiding. Deze hebben we niet eerder gedeeld, maar willen we jullie niet onthouden. Enkele constateringen en overwegingen:

Constateringen

  • Een andere manier om het woningtekort te verminderen is om de bestaande woningvoorraad beter te benutten door samenwonen te stimuleren;
  • In het landelijk woonbeleid allerlei regels mensen ontmoedigen samen in een huis te gaan wonen;
  • Er tegelijk landelijke regelingen zijn die samenwonen onder jongeren en ouderen stimuleren, waardoor ook sociale doelstellingen behaald kunnen worden, bijv. tegen eenzaamheid.

Overwegingen:

  • Enschede strenge regels kent, bijv omtrent ‘onzelfstandige bewoning’, ingestoken vanuit leefbaarheid;
  • Deze regels niet bijdragen in een betere benutting van de bestaande woningvoorraad en het stimuleren van wenselijke initiatieven;
  • Een eerste begin is gemaakt met het mogelijk maken van ‘friends’ woningen en ‘Onder de pannen’, maar dat dit verder uitgebreid kan worden voor een grotere doelgroep, zonder dat de leefbaarheid onder drukkomt te staan.

Opdracht aan het college

  • Met het oog op betere benutting van de bestaande woningvoorraad en het mogelijk maken van wenselijke initiatieven, onze huidige regels (bijv bijstandsregels, onzelfstandige bewoning, etc) tegen het licht te houden;
  • Een plan op te stellen om samenwonen juist aan te moedigen, zonder dat dit de leefbaarheid in een buurt aantast.

Het resultaat

Zoals eerder gezegd is de motie aangenomen. In de Tubantia van 26 maart kwam dit aan bod in het artikel: “Enschede stimuleert samenwonen en vier andere manieren om woningnood op te lossen: ‘Maar we zijn geen Tinder’”

Quote uit het artikel: “De gemeente als Tinder? Nee, maar maak het makkelijker om samen in een huis te wonen. Tegen eenzaamheid, vanwege mantelzorg of vanwege de zelfredzaamheid. Het is een voorstel van PvdA-fractievoorzitter Yara Hümmels dat breed gedragen wordt.

Raymon Haveman

Raymon Haveman

Eén van de belangrijkste voorwaarden om je gelukkig te voelen is een goed thuis. Als iemand die zijn hele leven in Enschede heeft gewoond, is deze stad mijn thuis. Dat is niet afhankelijk van in welke wijk je woont, of welk huis. Wat belangrijk is, is dat je een eerlijke kans krijgt, dat er naar

Meer over Raymon Haveman