PvdA wil opheldering over zoekperiode WWB
De PvdA Enschede maakt zich zorgen over de uitvoering van de vier weken zoektijd voor inwoners die zich melden voor een bijstandsuitkering. Aanleiding vormen de resultaten van de monitor die wethouder Patrick Welman onlangs per brief aan de raad stuurde. Daarbij wordt ook aangekondigd te bekijken voor welke groepen het instellen van een zoekperiode voor het verkrijgen van een bijstandsuitkering formeel geregeld kan worden. De PvdA heeft vragen bij de wethouder neergelegd om helderheid te krijgen over de zoekperiode.
Uit de monitor blijkt niet helder dat de zoekperiode effect heeft op de mensen die zich melden bij het Werkplein. Er wordt weliswaar gesuggereerd dat de afname van het aantal bijstandsuitkeringen toe te schrijven is aan de zoekperiode, maar een onderbouwing wordt niet gegeven. Nadere duiding is vooral belangrijk om te kijken of we als Enschede daadwerkelijk door willen met de zoekperiode, en voor welke doelgroepen dit kan werken.
Ook de wijze van uitvoering baart zorgen. We zijn niet zozeer tegen het opleggen van een zoekperiode, maar dat moet wel onder de juiste voorwaarden gebeuren. In de monitor wordt echter niet voldoende ingegaan op de vraag of de melders erop wordt gewezen dat zij recht hebben op een voorschot. Dat is een belangrijk recht, omdat veel inwoners in acute geldnood zullen komen als zij hier geen gebruik van kunnen maken. Vaak gaat het dan van kwaad naar erger. We hopen hiermee zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen.
Na het zomerreces spreekt de Enschedese gemeenteraad over het verder doorvoeren van de vier weken zoektijd. In december 2013 werd een motie, mede ingediend door de PvdA, breed gesteund in de raad, om de voorwaarden voor een zoekperiode goed onder de loep te nemen. Zo moet het aantal verplichte sollicitaties van 20 in vier weken niet keihard worden gehanteerd als blijkt dat er onvoldoende banen zijn voor een bijstandsgerechtigde en moet actief worden gestuurd op het geven van een voorschot om te voorkomen dat mensen zich direct in de schulden moeten steken.