Door op 30 januari 2015

PvdA steunde moties SP over uitvoering huishoudelijke hulp

Maandag 26 januari werd in de gemeenteraad een stevig debat gevoerd met de wethouder Zorg, Jurgen van Houdt, over de uitvoering van de Huishoudelijke Hulp en de signalen die we krijgen van betrokkenen dat dit helemaal niet goed loopt.

Helaas was maar een deel van de gemeenteraad zich bewust van de urgentie van wat er gaande is. Het werd door VVD en D66 afgedaan als oprispingen. Als we straks de kwartaalcijfers krijgen, zal het allemaal wel mee blijken te vallen. Het is duidelijk dat de mensen die het aangaat niet met hun signalen en klachten deze partijen stappen, want ze krijgen eenvoudig geen gehoor. Als je gewoon alsof het er niet is, dan is het er niet. Zo lijken ze te denken.

De SP kwam daarom met twee moties, om het belang van snel handelen en de urgentie te onderstrepen. Na eerst getwijfeld te hebben of we deze moties moesten steunen, want de wethouder had immers een memo beloofd, werd ik vlak voor de raadsvergadering opnieuw door een mevrouw gebeld.

Zij was niet ongerust, maar volkomen ontredderd. Zij en haar man hadden een redelijk aantal uren huishoudelijke hulp tot nu toe, maar kregen nu van hun hulp te horen dat het nog maar 1 uur en 45 minuten mag zijn. Het bejaarde echtpaar is door niemand benaderd voor een ‘keukentafelgesprek’ en niemand kent dus de situatie. Behalve de hulp, die zich ook ontzettende rot voelt. Want de mensen krijgen hun zaken zelfstandig niet meer voor elkaar. Ze kunnen duurdere aanvullende hulp ook helemaal niet betalen. Deze mensen kunnen niet echt wachten op een memo en een kwartaalrapportage! Daar krijgen ze hun bed en toilet niet mee schoon!

Wij hebben daarom de beide moties toch gesteund. De wethouder was er erg ontstemd over en de coalitiepartijen denken dat het allemaal wel goed komt als we maar goed monitoren en de kwartaalrapportages krijgen. De moties kregen dan ook onvoldoende steun in de gemeenteraad.

Ik heb de wethouder ook gevraagd uit te leggen waar de extra middelen van het Rijk voor dit overgangsjaar voor de huishoudelijke hulp gebleven zijn. En waarom hij ze niet inzet! Voor een echt keukentafelgesprek en niet een telefoontje op een achternamiddag. Wij hadden dat namelijk afgesproken in de verordening!