Door op 8 november 2014

Programmabegroting: gebrek aan ambitie op werkgelegenheid

De gemeente Enschede moet een veel grotere ambitie tonen bij het creëren van nieuwe werkgelegenheid dan nu in de begroting staat. Dat is de belangrijkste inzet van de PvdA Enschede tijdens de behandeling van de programmabegroting a.s. maandag. De inspanningen van de komende jaren leveren volgens het college 159 nieuwe banen op eind 2018 ten opzichte van eind 2013. En dat tekent wat ons betreft een gebrek aan ambitie.

Minstens duizend, en misschien zelfs wel tweeduizend nieuwe banen, zou Enschede eind 2018 moeten tellen. Daarover willen we maandag graag met alle partijen in gesprek. Dat zijn cijfers die meer passen bij wat Enschede nodig heeft dan die 159 en de focus dat alles in het werk moet worden gesteld om meer werkgelegenheid te stimuleren. De coalitiepartijen hebben bovendien in het coalitieakkoord een extra investering van zo’n acht miljoen euro opgenomen voor werkgelegenheid, dan kan en mag 159 nieuwe banen niet je ambitie zijn.

In de onlangs gepresenteerde Miljoenennota van het Rijk wordt gesproken over 100.000 nieuwe banen. Reken je dat door voor Enschede (zo’n 1 procent van het inwonertal van Nederland), dan zou alleen dat al duizend nieuwe banen moeten betekenen. Daar liggen ook Rijksmiddelen en afspraken met werkgevers onder om dat voor elkaar te krijgen. Komt bij dat we als stad echt extra stappen moeten maken om onze grote achterstand op de rest van het land wat in te halen.

De PvdA wil middels een amendement de ambitie omhoog stellen naar een ambitieus en tegelijkertijd realistisch doel. Dat vraagt ook dat het college de opdracht meekrijgt om aan te geven wat nog precies nodig is voor die groei van werkgelegenheid. Ingrediënten om te komen tot een goede visie daarop zijn er voldoende, met de al bestaande economische visie die extra focus mee kan krijgen, en de rapporten van de Commissie van Wijzen voor de luchthaven, het banenplan zoals dat er van de provincie komt te liggen en de uitkomsten van de Twente Board. Die moeten in concrete en effectieve maatregelen worden vertaald.