Door op 16 februari 2015

Plan stadsbeek krijgt vorm

In delen van de wijk Stadsveld hebben veel bewoners al lange tijd overlast van de hoge grondwaterstand. Er is water in kruipruimtes en kelders, schimmel op muren, vloeren rotten weg, er staat water in tuinen en mensen krijgen gezondheidsklachten.

De overlast wordt veroorzaakt doordat er geen textielindustrie meer is die grondwater oppompt en door de ligging van deze wijken op de afloop van hoger geleden delen van de stad naar het laagst gelegen deel. De toename van het aantal stortbuiten doet de rest. Maatregelen zijn hard nodig.

Daarom is een plan bedacht om de grondwaterstand te verlagen door het water uit de wijk beter en sneller af te voeren. Dat gaat gebeuren via een stelsel van drainagebuizen en de aanleg van een stadsbeek van Pathmos via Stadsveld naar Bruggert. Die stadsbeek is het zichtbare deel van dit systeem. Die heeft niet alleen een nuttige functie, namelijk afvoer van water, maar voegt ook iets toe aan de openbare ruimte in dit deel van de stad. De gemeente heeft al 10 miljoen euro voor het project gereserveerd. De aanleg gaat ongeveer 5 jaar duren.

Na enkele informatie avonden voor bewoners, waar in totaal 200 mensen zijn geweest, was er op vrijdag 13 februari een excursie langs de toekomstige route van de stadsbeek. Het plan daarvoor was ontstaan tijdens de afgelopen vergadering van de stadsdeelcommissie West. Allereerst kregen we in het stadhuis uitleg over de achtergronden en het bestuurlijke proces tot nu toe.

Het was goed om met eigen ogen te zien hoe de stadsbeek straks moet gaan lopen. Ook was het goed om te ervaren welk hoogteverschil er zit tussen het Volkspark en de Usselerstroom, waarin de stadsbeek uit gaat monden. Vervolgens hebben we in Hengelo gekeken naar de stadsbeek die daar ligt en hoe die eruit ziet.

Het was een zinvolle middag. Mijn indruk is dat het proces zorgvuldig gelopen wordt. De bewoners zullen ook de komende tijd in allerlei bijeenkomsten betrokken worden bij het ontwerp, dan met name ook bij het deel in hun eigen buurt. Intussen heeft iedereen in de wijk een nieuwsbrief ontvangen met de laatste informatie over het project. Met moet een beek worden met en van de bewoners!