Door op 25 maart 2015

Overlast vrachtwagens Goolkatenweg wordt aangepakt

De gemeente gaat optreden tegen de overlast van geparkeerde vrachtwagens aan de Goolkatenweg. Die toezegging deed wethouder Hans van Agteren dinsdag 24 maart in de Stadsdeelcommissie Noord naar aanleiding van vragen van de PvdA over dit probleem in Twekkelerveld.

Sinds enkele jaren ervaren bewoners van de Goolkatenweg overlast van vrachtwagens die het nabijgelegen bedrijventerrein bedienen, maar voor en na de leveringen lange tijd in de straat worden geparkeerd. Dat leidt tot taferelen waarbij bijvoorbeeld midden in de nacht de motoren van de wagens luidruchtig gaan draaien en de chauffeurs bij het gebrek aan voorzieningen hun behoeftes in de bosjes doen. De bewoners hebben meermaals hun ongenoegen over de ontstane situatie aangekaart bij de gemeente, maar tot nu toe zonder succes.

Er komt nu een inrijdverbod voor vrachtwagens en de wethouder deed de toezegging dat handhaving ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Een belangrijke toezegging, want in het verleden bleek de handhaafbaarheid van dergelijke verkeersmaatregelen er wat bij in te schieten. In de stadsdeelcommissie liet een bewoner van de Bolhaar bijvoorbeeld weten dat daar nauwelijks wordt gecontroleerd of het vrachtwagenverbod wordt nageleefd. Regels die de gemeente niet wil of kan handhaven, hebben nauwelijks toegevoegde waarde. De PvdA blijft scherp of handhaving hier wel plaats zal vinden.

Het parkeren van vrachtwagens in de nabijheid van woningen is onwenselijk. Het zorgt voor overlast, onveiligheid en is bovendien in strijd met de APV. De overlast is niet beperkt is tot alleen de Goolkatenweg, maar doet zich op meer plekken in de stad voor. In de Parkeervisie 2012-2020 is daarom de maatregel opgenomen om in 2013 onderzoek te doen naar de mogelijke aanpak van knelpunten bij het parkeren van vrachtwagens in de nabijheid van woonhuizen.

Dat leidde eigenlijk niet tot haalbare oplossingen. De beste oplossing is een langparkeerterrein aan de rand van de stad met voorzieningen voor de chauffeurs. Maar dat is een behoorlijk dure aangelegenheid. Zicht op een echt structurele oplossing voor de hele stad is er dus nog niet direct.