Door op 23 april 2015

Onbegrip over aanpak tekort Sociale Werkvoorziening

De PvdA maakt zich grote zorgen over de aanpak van het financiële tekort op de sociale werkvoorziening. In het vandaag gepresenteerde plan wordt slechts gekeken naar euro’s, niet naar het effect van bezuinigingen op de kwetsbare doelgroep SW’ers. Ook de medewerkers zijn geïnformeerd over het tekort en over de wijze waarop dit moet worden teruggedrongen.

In de stukken die aan de gemeenteraad zijn gestuurd, wordt geen enkele verwijzing gemaakt naar de effecten van mogelijke bezuinigingen op de sociale werkvoorziening. Het lijkt een puur financieel-technische benadering, terwijl bezuinigen op de sociale werkvoorziening consequenties met zich meebrengen voor de mensen die bij de SW werken of daarvoor in aanmerking komen.

Gedegen toekomstvisie
Aanpak van het tekort op de SW vraagt om een gedegen aanpak waarbij de vraag centraal staat wat je wilt bereiken. Daar is in de stukken tot nu toe nog geen enkele blijk van gegeven. Met het antwoord op die vraag zou het college dus terug moeten naar de tekentafel. Leveren van kwaliteit en meerwaarde voor de doelgroep moeten daarbij uitgangspunt zijn. Niet een boekhoudersaanpak om de cijfers op korte termijn rond te krijgen. Op basis van wat je wilt bereiken kan je prioriteren wat je wel en niet meer doet. Alleen op die manier bereik je een duurzame inzet van het sociaal werkbedrijf voor de mensen van de stad, niet door een ongerichte bezuinigingsslag.

Zo is één van de geopperde maatregelen de sluiting van de kwekerij. Maar luidt de kritiek op de huidige uitvoering van de SW ook dat er verschraling van het aanbod aan arbeid plaatsvindt. Momenteel haalt de gemeente voor de SW vrijwel alleen maar inpak- en assemblagewerk binnen en dat werk is niet voor de gehele doelgroep geschikt. Als goed werkgever voor de mensen van de DCW hoort de gemeente zich daar om te bekommeren.

De komst van de Participatiewet heeft het speelveld rond de SW veranderd. Een integralere benadering van de opgave is nodig, waarbij we de activiteiten om langdurig werklozen aan het werk te krijgen en de uitvoering van de SW misschien wel wat meer in elkaar moeten schuiven. Pas dan ontstaat de efficiency, zoals ook voorzien bij het toepasssen van de efficiency-korting door het Rijk. Dergelijke suggesties verdienen veel meer aandacht dan er nu aan is gegeven.

Besluitvorming over de toekomst van de Sociale Werkvoorziening vindt pas plaats na de zomer. Wat de PvdA betreft, draait het dan vooral om wat de SW betekent voor de mensen in de stad.