Nachtleven en broedplaatsen

Door Marijn Ouwehand op 6 februari 2024

Marijn OuwehandBedreiging voor nachtclubs en creatieve broedplaatsen

In de schaduw van de groeiende woningnood en stadsontwikkelingen, dreigen nachtclubs en creatieve broedplaatsen in Enschede het onderspit te delven. Als raadslid voor de PvdA maak ik me samen met mijn collega Linsey van der Veen van D66 ernstig zorgen over deze ontwikkelingen. Recentelijk heeft Nieuwsuur aandacht besteed aan de zorgen van nachtburgemeesters in twaalf grote steden, en helaas lijkt Enschede geen uitzondering te zijn op de landelijke trend.

Culturele ondernemers, met name die van kleinere clubs en experimentele culturele plekken, uiten hun bezorgdheid over de beperkte beschikbare ruimte. Het verdwijnen van nachtclubs en creatieve broedplaatsen onder druk van woningbouw is ook in onze stad voelbaar. Dit vormt een bedreiging voor de bruisende nachtcultuur die juist zo essentieel is als broedplaats voor creativiteit en experimenten.

Concrete initiatieven zijn nodig

De PvdA en D66 hebben enkele cruciale vragen gesteld aan het college van Enschede. Het belang van nachtcultuur als broedplaats voor creativiteit wordt sterk benadrukt door nachtburgemeesters en culturele ondernemers. Concrete initiatieven zijn nodig om stimulerende omgevingen te creëren waar kunst, talentontwikkeling en experimenten in de nacht kunnen plaatsvinden. We moeten proactief nadenken over hoe we deze creatieve klasse kunnen behouden in Enschede.

Daarnaast maken we ons zorgen over de huisvestingssituatie van creatieve broedplaatsen in onze stad. De onzekerheid rondom huisvesting van broedplaatsen zoals recentelijk beschreven bij 1Twente is zeer onwenselijk en kan funest zijn voor het voortbestaan en de doorontwikkeling van deze broedplaatsen. D66 en PvdA roepen het college daarom ook op om meer te doen dan alleen reactief en ad hoc te helpen bij het vinden van nieuwe huisvesting.

Geen luxe maar noodzaak

De creatieve sector in Enschede is levendig en divers, maar dreigt dakloos te worden. Het is essentieel dat de gemeente actiever beleid gaat voeren om deze creatieve energie te behouden en te stimuleren. Een bruisend nachtleven en bloeiende broedplaatsen zijn geen luxe, maar een noodzaak voor de creatieve ontwikkeling en aantrekkingskracht van onze stad.

Marijn Ouwehand

Marijn Ouwehand

Ik ben Marijn. Ik hou van muziek, van het maken en van het luisteren, als zangdocent en jazzvocalist. Hoewel het niet makkelijk is ben ik sinds mijn afstuderen aan het Conservatorium van mijn passie mijn beroep aan het maken. Eén ding heb ik geluk mee: ik heb een fijne woning in mijn geboortestad Enschede. Thuis

Meer over Marijn Ouwehand