Door op 20 februari 2015

Invulling Technology Base Twente uit de startblokken

Vorig jaar werd duidelijk dat een burgerluchthaven Twente er op dit moment niet in zit. De belangrijkste reden om voor de luchthaven te gaan, was echter niet weg: scheppen van werkgelegenheid.

Daarom is ingezet op een nieuw kader voor het terrein. Er werd een Commissie van Wijzen ingesteld, die met een rapport kwam over de toekomst van de luchthaven Twente. In dit rapport van de Commissie van Wijzen werd een visie gepresenteerd, die gericht is op de ontwikkeling van de Twentse economie, maar ook rekening houdt met de unieke omgeving van de luchthaven: Technology Base Twente.

Deze moet het paradepaardje van de Twentse maakindustrie worden, een plek waar hoogwaardige kennis wordt omgezet in concrete producten en diensten die daar vervolgens ook direct getest kunnen worden. Zo kan het luchthaventerrein een topper worden op het gebied van nieuwe materialen, nieuwe productiemethoden en duurzame hightech bedrijvigheid. De PvdA Enschede en de PvdA Overijssel konden zich goed vinden in deze visie.

Om de vaart erin te houden, moest er snel een plan van aanpak komen om de visie uit het rapport te vertalen in concrete activiteiten. Het plan moest in februari klaar zijn en dat was het ook. Op 11 februari werd het besproken in een gezamenlijke commissievergadering van de Provincie en de gemeente.

Maandag 16 februari stond dit plan van aanpak op de agenda van de Enschedese gemeenteraad. De richting van het plan ziet er wat de PvdA betreft goed uit. Het unieke van de Technology Base Twente zal benadrukt moeten blijven. Hier maakt vliegtuiggebonden bedrijvigheid deel van uit. We willen beslist niet een regulier bedrijventerrein zoals er al velen zijn.

We hebben nog wel vragen over de financiële dekking en de verdeling van de kosten. Daarover diende D66 met onze steun een motie in. Tijdens de volgende gemeenteraadsvergadering op 23 maart zal daarover duidelijkheid zijn.

Een topteam, met oud NS directeur Aad Veenman als trekker, gaat aan de slag om voortvarend uitwerking te geven aan het plan.

In de opzet van de aanpak is wel iets nieuws aan de hand. De gemeenteraad stelt de inhoudelijke en financiële kaders en het topteam gaat daarmee aan het werk. Het is niet meer zo dat het college van B&W steeds alle stappen aan de gemeenteraad voor moet leggen. Om slagvaardig om te kunnen gaan met ontwikkelingen, moeten je je laten leiden door inhoudelijk zeer deskundigen. Alles in het belang van de economische ontwikkeling van Twente en verbetering van de werkgelegenheid.
Het was aan de inbreng van verschillende fracties te merken dat men daar nog wat aan moet wennen.

Er ligt een goede opdracht en een duidelijk omschreven mandaat bij de wethouder en daarmee het topteam.

Genoeg gepraat nu. Het is tijd voor actie!!

Zie ook:
Toekomst luchthaven: provincie en gemeente trekken samen op in ‘Commissie van Wijzen’
Tempo maken met ontwikkeling luchthavengebied
Gezamenlijke vergadering commissieleden gemeenteraad Enschede en Provinciale Staten Overijssel over Luchthaven Twente