Het belang van een brede culturele focus

Door Marijn Ouwehand op 6 maart 2024

Marijn OuwehandDe PvdA is blij met de recent aangenomen Subsidieverordening cultuur. We vinden dat de koers die Enschede hiermee uitzet, het belang van stabiliteit en helderheid voor de culturele sector benadrukt, vooral voor het culturele middenveld.

Lange termijnperspectief

Dit middenveld bestaat uit makers die ontspanning bieden, ontroeren, troost bieden en mensen verbinden met hun creatieve uiting. Ze verdienen de mogelijkheid om te werken met een langetermijnperspectief, zonder telkens bezig te zijn met het aanvragen van subsidies, maar juist met hun vak. De nieuwe subsidieverordening voorziet hierin. Meer subsidies die worden toegezegd voor een langer termijn betekent dat culturele organisaties meer mensen meer zekerheid kunnen bieden, in plaats van alleen te werken met ZZP’ers. De bedoeling is dat dit leidt tot meer vaste contracten en werkzekerheid in de culturele sector van Enschede.

Bredere focus

Initieel was er een te sterke focus op slechts vijf disciplines: muziek, beeldende kunst, experimentele media, film en theater, waardoor organisaties gericht op literatuur werden uitgesloten van langetermijnperspectief. Dit wekt vragen op, vooral in een stad als Enschede, met een hoog percentage laaggeletterden en de thuisbasis van Willem Wilmink. Waarom zouden organisaties die literatuur omarmen, worden uitgesloten van langetermijnsubsidie? Juist dit perspectief wordt door de culturele sector zo gewenst.

Als mensen na het lezen van een ontroerend gedicht van de stadsdichter of het bijwonen van een spoken word-evenement geïnspireerd raken om meer te lezen, is het voor de PvdA van grote waarde om hierin te blijven investeren. Daarom vinden wij dat deze organisaties de kans moeten krijgen om zekerheid te verkrijgen via een culturele langetermijnsubsidie.

Zoals Cultuurnetwerk Enschede stelt in een brief richting de raad: Enschede is gebaat bij een divers cultureel aanbod, dat maakt de stad levendig en trekt over de gehele linie meer publiek. Bovendien zorgt het voor een aantrekkelijke stad, een stad waar jonge professionals na hun studie graag blijven wonen.

Amendement: Focus ook op literatuur

Om deze redenen hebben wij, samen met GroenLinks, PvdD en het CDA, een amendement ingediend om literatuur toe te voegen als zesde discipline. Dit amendement heeft het nipt gehaald. Vanaf nu focust Enschede dus op muziek, beeldende kunst, experimentele media, film, theater én literatuur.
Dit is een belangrijke stap voorwaarts in het versterken van de culturele sector van onze stad.

PvdA Enschede blijft zich hard maken voor een sterke culturele sector en een sterk cultureel middenveld dat geaard is in de stad. Waarbij er werkzekerheid is voor de makers en een hoge kwaliteit voor de bezoekers.

Marijn Ouwehand

Marijn Ouwehand

Ik ben Marijn. Ik hou van muziek, van het maken en van het luisteren, als zangdocent en jazzvocalist. Hoewel het niet makkelijk is ben ik sinds mijn afstuderen aan het Conservatorium van mijn passie mijn beroep aan het maken. Eén ding heb ik geluk mee: ik heb een fijne woning in mijn geboortestad Enschede. Thuis

Meer over Marijn Ouwehand