Groenafval kan gratis worden gestort
De bezuinigen van de gemeente op het onderhoud van openbaar groen leiden er mede toe dat individuele mensen of groepen buurtbewoners zelf het onderhoud aanpakken.
Daarbij duikt het probleem op zij met het groenafval blijven zitten, omdat je dit niet zo maar bij de afvalbrengpunten kunt aanbieden. Waar inwoners het initiatief nemen om de eigen buurt of straat te onderhouden, moeten ze niet “gestraft” gestraft worden door het betalen van de rekening voor het storten van groenafval.
Op 22 juni nam de gemeenteraad een mede door de PvdA ingediende motie aan om burgers in staat te stellen tuinafval gratis te storten. Die maatregel wordt 13 juli van kracht. De kosten kunnen worden opgevangen binnen het budget afval, dus extra lasten zijn er niet.
Het is een sympathiek gebaar naar burgers toe. Dit neemt echter niet weg dat wij vraagtekens houden bij de manier waarop de bezuinigingen op de openbare ruimte worden ingevuld.
Het versoberde maaibeleid heeft tot veel klachten van burgers geleid. Het betekent ook een aantasting van de uitstraling van onze stad. Je mag niet zo maar van burgers verwachten dat zij een deel van het onderhoud overnemen. Een stimulerende en waarderende opstelling van de gemeente om burgers actiever te betrekken bij het onderhoud van de eigen omgeving zou meer op zijn plaats zijn.
Zie ook:
Veiligheid voorop en burgers meer betrekken bij openbare ruimte