Door op 31 augustus 2015

Grace Tanamal geïnspireerd door werkbezoek buurtinitiatieven

Op vrijdag 21 augustus was PvdA Tweede Kamerlid Grace Tanamal op werkbezoek in Enschede. Zij is woordvoerder “buurtrechten.”

Samen met de gemeenteraadsleden Arja en Thije en Cevdet Örnek en bestuurslid Duco Bannink ging ze op werkbezoek bij een aantal buurtinitiatieven waarmee we haar graag kennis wilden laten maken.

Alle initiatieven zijn uit de bewoners zelf voortgekomen, al zijn er steeds wel belangrijke partners. We waren op bezoek bij De Brink in de Wesselerbrink, De Vleeschhouwerij in Velve-Lindenhof en Beien in Mekkelholt.

We zien terug op een geslaagd werkbezoek. De bewoners zijn allemaal erg betrokken bij de initiatieven en zetten zich met hart en ziel in. Daarom is het frustrerend om te zien dat twee van de drie locaties die we bezochten door de woningcorporaties gesloten worden. Wij gaan daar ook achteraan: hoe kan het dat een college bewonersinitiatieven toejuicht, wij er als gemeenteraad veel middelen aan toekennen en dat onze partners in de stad daar een heel ander beleid op voeren? Actieve medewerking en (financiële) ondersteuning van de gemeente blijkt erg belangrijk te zijn.

Het ontbreekt bewonersinitiatieven vaak aan de toegang tot financiële middelen en tot relevante partners in het bestuur. Het grote potentieel aan vrijwilligers die in een uitkeringssituatie zitten (UWV) kan nauwelijks worden benut. Afspraken maken met het UWV is lastig. Vanuit de Tweede Kamer komt op termijn een initiatief tot een hoorzitting hierover. Het is heel belangrijk dat de gemeente goed afstemt met alle belangrijke partners, vooral de woningcorporaties.

Grace was erg geïnspireerd met name door Beien. Ze vond dat een geweldig initiatief. Maar het was ook belangrijk dat ze hoorde dat het bij De Brink en De Vleeschhouwerij minder vlekkeloos verloopt. Je belast en straft de inzet van vrijwilligers enorm als het beleid zwabbert. We gaan daar lokaal actie op ondernemen.