Door op 24 oktober 2014

Gemeenschappelijk havenbeheer Twentekanalen goede ontwikkeling

De vijf havengemeenten Twentekanalen hebben begin 2014 de wens uitgesproken om de publieke (nautische- en fysieke) beheertaken gezamenlijk uit te gaan voeren en centraal aan te sturen. De gemeenten Almelo, Enschede, Hengelo, Hof van Twente en Lochem stemden toen in met een concept-ontwikkelingsplan dat moest gaan leiden tot een samenwerkingsverband op korte termijn.

Dinsdag 21 oktober stelde de gemeenteraad het voorstel tot samenwerken en de verordeningen die daarvoor nodig zijn vast. Voor ons als PvdA was dit een logische vervolgstap in een verdergaande samenwerking. Een samenwerking die noodzakelijk is om de ontwikkelingen ten aanzien van meer vervoer over het water mogelijk te maken.

In de afgelopen jaren hebben de verschillende gemeenten geïnvesteerd in de ontwikkeling van het Twentekanaal. Zo is in Enschede de haven stevig opgeknapt. Ook zijn de vaarroutes uitgediept. Hierdoor kunnen grotere schepen varen op het Twentekanaal en is het Twentekanaal een interessante doorvoerroute geworden vanuit Rotterdam naar Duitsland.
Dit zal uiteindelijk leiden tot een vermindering van het vervoer over de weg van honderden vrachtwagens per dag. Goed voor het milieu, maar ook goed voor de doorstroming op de steeds drukker wordende A1.

De samenwerking is pragmatisch ingestoken en voor de PvdA is het belangrijk dat de wethouder van Enschede rechtstreeks integraal voor de Enschedese raad verantwoordelijk blijft voor de haven.

Wat de PvdA betreft is het gemeenschappelijk havenbeheer een positieve ontwikkeling, die bij kan dragen aan het ontstaan van meer, broodnodige, banen in Twente.