Gasolie in zoutcavernes: veilig, maar geen garanties
Woensdag 17 december vond in het stadhuis een hoorzitting plaats over de opslag van gasolie in zoutcavernes, ook in de gemeente Enschede. Er was veel informatie en er waren presentaties. Onafhankelijke deskundigen en betrokken instanties lieten hun licht schijnen. Eindconclusie: het is heel erg veilig, maar er is geen garantie.
Het Ministerie van Economische Zaken heeft aan AkzoNobel vergunning verleend voor het ondergronds opslaan van gasolie voor strategische en commerciële doeleinden. Voor tijden van schaarste dus. Dat gebeurt in cavernes, die ontstaan zijn door zoutwinning. Deze cavernes zitten overal in de omgeving van Enschede en Hengelo.
In 2015 wordt met de opslag begonnen, de voorbereiding loopt al. Onder de Marssteden in Enschede wordt 250.000 liter opgeslagen en na 2015 zullen waarschijnlijk nog eens drie cavernes worden gevuld met 500.000 liter.
Er is veel scepsis over deze opslag. De recente milieuramp na een grote olielekkage bij Epe, net over de grens, en de lekkages bij de opslag van vuil water in oude gasputten door de NAM zijn daar mede oorzaak van. Het gaat nog wel eens mis, ook wereldwijd, bij opslag in zoutcavernes.
De gemeente Enschede is niet zonder slag of stoot akkoord gegaan. Die gaat er in principe niet over (het zijn hogere overheden die dit beslissen), maar voelt zich wel verantwoordelijk voor de veiligheid van haar inwoners. Reden dus om initiatiefnemers, deskundigen, politici en burgers aan het woord te laten.
Over belangstelling had men niet te klagen. Naast leden van Provinciale Staten gemeenteraden waren meer dan 80 inwoners van Enschede en omgeving op de bijeenkomst afgekomen. Experts gaven vanuit eigen deskundigheid hun kijk op de stabiliteit van zoutcavernes, veiligheid, effecten op de omgeving, het milieu en de juridische aspecten.
Er waren veel vragen en bedenkingen. De verhalen van de experts hebben mij niet meer inzicht gegeven dan ik al had op basis van eerdere bijeenkomsten.
AkzoNobel geeft telkens aan dat de opslag heel erg veilig is. Maar een garantie kan men niet geven. We blijven aandacht vragen voor de veiligheid en de belangen van omwonenden en bedrijven. Er moet zekerheid zijn over afdoende voorzorgsmaatregelen om, als er iets mis gaat, schade te voorkomen of te beperken.
Goede regelingen en goede garanties zij des te belangrijker, omdat er in de komende jaren waarschijnlijk meer discussies gaan komen over de opslag van zaken in de ondergrond van Enschede en Twente.
Er zijn opnamen gemaakt van de drie themablokken van de bijeenkomst. Die kunt u zien op:
- deel 1 over de technieken die gebruikt worden om gasolie in zoutcavernes op te slaan en de materie (gasolie) die in de cavernes opgeslagen gaat worden,
- deel 2 over de geologie/opbouw van de aarde op de locatie van de zoutcavernes
- deel 3 over de juridische aansprakelijkheid met betrekking tot de gasolieopslag.