Door op 21 oktober 2014

Fonteinen in werking houden

Als er bezuinigd moet worden bij de gemeente, dan geldt dat ook voor beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Dus stond op maandag 20 oktober in de Stedelijke raadscommissie een bezuinigingsvoorstel van zo’n twee miljoen euro op de agenda. Met als meest opvallende punt: het dichtdraaien van een aantal fonteinen in de stad. De PvdA Enschede vindt dat geen goed idee.

Voor de binnenstad hebben we als onderhoudsniveau ‘Hoog’ afgesproken. Omdat het centrum van de stad ons visitekaartje is: het moet een plek zijn waar mensen graag komen, om te winkelen, wat te eten, van cultuur te genieten of te werken. Ondanks de afspraak voor het hoge onderhoudsniveau vindt het college dat de fonteinen, onder andere op het Van Heekplein en op het Stationsplein, uit kunnen. Vreemd, omdat het water in de openbare ruimte aldaar bijdraagt aan de uitstraling. Wie bijvoorbeeld de mooie plaatjes van afgelopen zomer op het Van Heekplein ziet, waar veel kinderen genoten van de waterstralen, begrijpt de waarde van water in de stad.

Alles behouden in financieel moeilijke tijden is niet makkelijk. We zullen in de aanloop naar de begrotingsbehandeling goed kijken hoe we het in werking houden van de fonteinen toch (financieel) mogelijk kunnen maken. Een aantal partijen onderstreepte in en na de Stedelijke raadscommissie al onze inzet.