Europese steun voor werkloze bouwvakkers
De PvdA is enthousiast over de Europese steun voor werkloze bouwvakkers in Overijssel. De Europese Commissie is van plan om € 1,6 miljoen euro beschikbaar te stellen om honderden werkloze bouwvakkers in Gelderland en Overijssel aan een nieuwe baan te helpen. Dat geld komt uit het Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG).
“De crisis heeft bijzonder zware gevolgen gehad voor de bouwsector in Gelderland en Overijssel en de ontslagen werknemers ondervinden er moeilijkheden om een nieuwe baan te vinden,” aldus EU-commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie László Andor. “Dit voorstel zou ertoe bijdragen hun kansen te verhogen op een overstap naar een nieuwe baan.”
Ik ben erg blij met het voornemen van de EU-commissaris. In Overijssel zitten honderden bouwvakkers tegen hun zin werkloos thuis. Met dit Europese geld kunnen zij omgeschoold worden en werkervaring opdoen, en zo hopelijk snel weer aan de slag.
Twee jaar geleden stelde ik namens de PvdA-fractie schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten over een bijdrage uit hetzelfde EFG van bijna € 3 miljoen voor een project om werkloze bouwvakkers in de Gelderse Achterhoek om- of bij te scholen, zodat zij binnen of buiten de bouwsector een (nieuwe) baan zouden kunnen vinden. Overijssel viel toen buiten de boot omdat de criteria van het Europese Fonds Globalisering waren veranderd.
Dit keer lijkt het er voor de werkloze bouwvakkers in Overijssel beter uit te zien. Ze krijgen nu wel hulp van Europa om aanvullende beroepsopleidingen te volgen of zich om te scholen voor ander werk. De subsidie van 1,6 miljoen euro is ook bedoeld voor outplacement en het opzetten van een mobiliteitspool.
Ik ga na het zomerreces in de statencommissie regionale economie van 27 augustus vragen stellen aan gedeputeerde Rietkerk over de besteding van dit Europese geld. Gezien de hoge werkloosheid onder bouwvakkers in Twente lijkt het mij logisch dat een flink deel van het Europese budget, eventueel aangevuld met bijdragen van andere organisaties (Provincie?) wordt gebruikt in de Twentse regio.
Concreet gaat het om de volgende vragen:
- Hoeveel van de 1,6 miljoen euro wordt besteed in Overijssel en in welke regio’s van onze provincie komt dat geld hoofdzakelijk terecht?
- De totale kosten van het Europese steunpakket zouden 2,7 miljoen bedragen. Levert de provincie Overijssel ook een aanvullende bijdrage?
- Heeft de provincie een rol in de besteding van deze Europese subsidies en uitvoering van genoemde maatregelen? Zo ja hoe, en zo nee waarom niet?
- Past de EFG-bijdrage in een sectorbanenplan voor de bouw in Twente of in een bannenplan voor de Twentse economie waar de Economic Development Board Twente mee bezig is? Kunt u dit toelichten?