Door op 11 juni 2015

Weg vrij voor meer openbare elektrische laadplekken

Het ging er geruisloos doorheen als hamerstuk in de raadsvergadering van 8 juni, maar Enschede gaat het aantal openbare laadplekken voor elektrische auto’s verhogen. Dat wordt mogelijk door ook voor de laadplekken parkeergeld te heffen. Die opbrengst moet, samen met een subsidie van de provincie, voor een flinke uitbreiding zorgen.

De actie die het college heeft genomen, vloeit voort uit een initiatief van Gertjan Tillema van D66 en mij in de Stedelijke commissie rond het parkeerbeleid, afgelopen najaar. De laadplekken voor elektrische voertuigen zijn altijd gratis geweest. Een mooie stimulans om met de elektrische auto naar de stad te komen, maar in de afweging om wel of niet elektrisch te rijden speelt het gratis parkeren slechts een marginale rol.

Gratis parkeren bij de laadpalen belemmerde bovendien de mogelijkheid voor laadpalen in de parkeergarage. Een ontheffingssysteem daarvoor zou weer erg gecompliceerd en duur zijn. Terwijl we natuurlijk het liefst de auto’s in de garage willen, voor zo weinig mogelijk blik op straat.

Vanaf 1 juli geldt dus ook voor de elektrische laadplekken het normale parkeertarief dat ook voor andere auto’s geldt. In de komende maanden wordt bezien tot welke parkeerinkomsten dit leidt. Die kunnen vervolgens worden ingezet om het aantal palen te verhogen. Want die toegankelijkheid maakt Enschede nog veel aantrekkelijker voor duurzaam elektrisch vervoer.

Zie ook: Stop met gratis parkeren e-voertuigen, investeer in laadpalen