Door op 12 februari 2015

Daadkrachtig en wendbaar Topteam voor luchthavengebied

Een daadkrachtig en wendbaar Topteam moet voortvarend aan de slag kunnen gaan met de ontwikkeling van het luchthavengebied. Die breed gedeelde conclusie stond centraal in het gezamenlijk debat van de Enschedese gemeenteraad en Provinciale Staten, op woensdag 11 februari. Daarbij moet het Topteam niet gehinderd worden door allerlei andere zaken.

De fracties van de PvdA Enschede en PvdA Overijssel trekken nauw samen op in het vervolg van de gebiedsontwikkeling van de voormalige luchtmachtbasis, als Technology Base Twente (TecBT). De insteek is helder: wat er ook gebeurt, het moet een waardevolle bijdrage leveren aan de werkgelegenheid en de ruimtelijk-economische structuur van de regio.

De komende tijd moet het Topteam, dat onder leiding komt te staan van Aad Veenman (o.a. oud-president-directeur van de NS), aan de slag met twee opdrachten:

  • Het profiel van TecBT verder uitwerken. Als we het gebied gaan ontwikkelen, dan moet het iets echt bijzonders zijn. Niet nog een gewoon bedrijventerrein, daar hebben we er inmiddels voldoende van in de regio. De profilering van het gebied moet sterk samenhangen met het onderscheidende karakter ervan. De aanwezige start- en landingsbaan speelt daar een rol in, maar betekent niet dat er alleen maar luchtvaartgebonden bedrijvigheid kan komen.
  • Het commitment bij het bedrijfsleven moet worden versterkt. Het moet niet bij mooie plannen blijven, maar ertoe leiden dat toptechnologische bedrijven straks ook daadwerkelijk meedoen in de realisatie van onze ambities.

Die opdrachten zijn al dusdanig groot, dat we het Topteam niet ook nog eens moeten opzadelen met de andere economische opgaven van de regio. Die moeten op het bordje van de overheid liggen. Maar wel in de juiste volgorde. We gaan niet met andere gemeenten in gesprek over afboeken van bedrijventerreinen in de regio omwille van TecBT, als de plannen nog niet als kansrijk genoeg zijn beoordeeld.

Ondertussen moeten de ‘restanten’ van de oude organisatie netjes worden afgewikkeld. De gebiedsontwikkeling bevat bijvoorbeeld ook woongebieden, maar die kunnen prima, en zelfs beter, los van TecBT worden gerealiseerd. Ook de financiële afwikkeling moet netjes tussen provincie en gemeente worden geregeld.