Door op 14 januari 2016

Coalitie houdt zichzelf en winkels op slot

Enschede heeft zich in de afgelopen jaren door grote gezamenlijke inzet van gemeente en ondernemers een goede positie verworven als centrum- en winkelstad met een breed verzorgingsgebied. Er doen zich in hoog tempo, ook door de rol van internet en voortgaande mobiliteit, veranderingen voor in het winkel- en koopgedrag van consumenten, en steeds meer mensen gebruiken ook de zondag voor inkopen en funshoppen.

Uit onderzoek is gebleken dat er bij ondernemers in Enschede weinig draagvlak is voor vervanging van de tweede koopzondag door een koopavond tot 21:00 uur op de zaterdag of voor verplaatsing van de koopavond van donderdag naar de zaterdag. Wel is door Winkelhart Enschede gevraagd om elke zondag als koopzondag aan te wijzen. Daarvoor is breed draagvlak, want een groot aantal ondernemers uit de binnenstad en uit de wijken tekenden ervoor.

Het college wil echter het aantal koopzondagen niet uitbreiden. Reden daarvoor is het coalitieakkoord, waarin onder druk van de ChristenUnie is bepaald dat het aantal koopzondagen niet groter wordt dan nu is vastgelegd.

Naar aanleiding van de recente evaluatie van de tweede koopzondag zette de PvdA het onderwerp op de agenda van de Stedelijke raadscommissie. Dit bood voor- en tegenstanders de gelegenheid om hun visie op de zondagopenstelling te delen met de gemeenteraad. Daar ligt immers de verantwoordelijkheid voor het bepalen van het beleid in deze.

Op maandag 11 januari kwam het onderwerp aan de orde. Maar liefst 6 ondernemers hadden de moeite genomen om in te spreken. De meesten deden dit ook namens meerdere partijen zoals Winkelhart, Glanerbrug, Meubelplein, Miro en MediaMarkt.

Het geluid van alle ondernemers was eenduidig: er is grote behoefte aan het open kunnen zijn op alle zondagen. Dit als versterking van de concurrentiekracht van de Enschedese ondernemers en om tegemoet te komen aan de wens van steeds meer klanten, ook Duitse, om op zondag inkopen te kunnen doen.

In het debat werd duidelijk dat de voltallige coalitie vasthoudt aan de afspraak uit het coalitieakkoord: geen verruiming van de zondagopenstelling. Niet op harde argumenten of omdat iedereen er zo enorm tegen is, maar omdat het in het akkoord staat. Zo zitten ook partijen als Burgerbelangen en VVD, waar sommigen best verruiming zouden willen, op dit punt vastgebonden aan dat akkoord.

Als PvdA hadden we gehoopt op meer voortschrijdend inzicht en luisteren naar ondernemers en consumenten. Nu wordt een rem gezet op het ondernemerschap in Enschede en op de concurrentiekracht van onze stad. Wij hadden graag gezien dat Enschede mee zou gaan in de ontwikkelingen die ook in andere grotere steden in ons land plaatsvinden. Nu het coalitieakkoord op dit punt bepalend blijkt, dreigt Enschede daar tot 2018 op te moeten wachten.