Door op 19 november 2014

Buurtrechten ondersteunen bewonersinitiatieven

Bij de Landelijke Bewonersdag over het thema ‘De regie terug’ op vrijdag 14 november was ook PvdA Tweede Kamerlid Grace Tanamal (foto) aanwezig. Zij heeft in de Tweede Kamer een Initiatiefnota buurtrechten ingediend. Dat sluit natuurlijk goed aan bij het idee dat bewoners de regie terug willen.

We willen graag dat buurtbewoners zelf initiatieven oppakken. Dat verwachten we zelfs van iedereen vanaf 2015. Het voorstel ‘Versterken burgerkracht’ dat de gemeenteraad onlangs aannam, is daar een voorbeeld van. Maar hebben bewoners voldoende middelen om de regie te kunnen voeren?

De strekking van de initiatiefnota is dat buurtbewoners, als zij dat willen, de kans hebben om zelf dingen te doen. De overheid moet zorgen dat initiatieven mogelijk zijn. In Enschede kennen we onder meer het instrument van wijkbudgetten. Maar daar zitten ook haken en ogen aan. Buurtbewoners ervaren nog te veel belemmeringen, waardoor zij niet de verantwoordelijkheid voor hun buurt kunnen nemen die zij voor ogen hebben.

De initiatiefnota van Grace Tanamal stelt voor de mogelijkheden voor buurtbewoners om als collectief buurtproblemen op te lossen, te verbeteren. Dat kan volgens de nota met behulp van buurtrechten. Met buurtrechten krijgen bewoners als collectief het recht om mee te dingen naar publieke diensten. Ook kunnen zij bieden op maatschappelijk vastgoed en met een eigen buurtplan schetsen hoe zij de buurt willen vormgeven. Voorgesteld wordt om een aantal pilotgemeenten met buurtrecht te laten experimenteren.

Grace wil graag naar Enschede komen om hierover in gesprek te gaan. In januari 2015 organiseer ik een werkbezoek. Wij kennen immers al een aantal goede voorbeelden waar buurtrechten wellicht een extra steun in de rug kunnen zijn, bijvoorbeeld de gymzaal die is overgedragen aan het Bewoners Team Stroinkslanden. Ze kunnen echter ook initiatieven ondersteunen waarbij collectief buurtdiensten opgepakt worden.
ijdens het werkbezoek wil ik tegen het licht houden of buurtrechten voor Enschede een uitkomst zijn en wat ze toe kunnen voegen aan wat we allemaal al geregeld hebben.