Door op 14 november 2014

Bezuinigingen op leefomgeving niet zonder gevolgen

De discussie over de bezuiniging op de openbare ruimte ging de afgelopen tijd vooral over het uitzetten van fonteinen. Die bezuiniging wordt teruggedraaid en de fonteinen blijven in werking. Er is echter nog steeds een grote bezuiniging uit te voeren. Over de invulling van deze bezuiniging ging het in de gemeenteraadsvergadering op 11 november. Die vraagt volgens de PvdA om een innovatieve aanpak waarbij bewoners de kans krijgen mee te doen en mee te werken. En dat is geen gemakkelijke opgave.

Op het onderhoud van de openbare ruimte ligt een flinke taakstelling: 1 miljoen euro voor 2014 en 1,5 miljoen voor 2016. In de afgelopen jaren is op het onderhoud al zo veel op bezuinigd dat zo’n grote verdere bezuiniging niet zonder zichtbare gevolgen zal blijven. Wie de gemeente belt met een klacht, krijgt alleen nog directe actie als er onveiligheid dreigt. De bermen worden aanzienlijk minder vaak gemaaid. Ongemaaide bermen trekken echter meer afval aan en dat komt de uitstraling van de stad niet ten goede.

Maar er zijn ook best positieve verwachtingen: inwoners willen graag meepraten over hun leefomgeving. Over waar en hoe vaak er gestrooid moet worden bij gladheid, over welke stukken groen onderhoud nodig hebben en welke niet of minder. Het is zaak te zorgen dat deze welwillendheid om mee te denken, maar ook om mee te helpen, zo snel mogelijk wordt ingezet.

Als PvdA willen we dat het basisniveau van schoon, heel en veilig gewaarborgd blijft. Ook willen we dat bewoners op een goede manier bij het gemeentelijk werk worden betrokken. Want dat zijn de belangrijkste voorwaarden waarop bezuinigen op de leefomgeving kan.

De PvdA riep de wethouder ten slotte op om innovatie in het onderhoud niet de nek om te draaien. Immers, daar komen nieuwe methoden uit voort die er toe leiden dat we het werk beter en goedkoper gedaan krijgen. Dat levert op de lange termijn het meest op.