Door op 15 januari 2015

Afvalbeleid: eerst de kaders, dan de invulling

Afval is voortdurend een onderwerp van discussie, ook in onze gemeente. Het gaat over zaken als gescheiden inzameling, inspelen op nieuwe technische ontwikkelingen en het binnen de perken houden van de inzamel- en verwerkingskosten. Maandag 12 januari stond de afvalstoffenverordening 2015 op de agenda van de Stedelijke raadscommissie. We werken in Enschede nog met een verordening uit 2007. Hoog tijd dus voor een nieuwe en actuele versie.

Het moment van bespreken was echter nogal ongelukkig gekozen. Een dag later namelijk, op dinsdag 13 januari, was er een bijeenkomst gepland met de fractiewoordvoerders afval over nieuwe ontwikkelingen en toekomstige beleid. val. Dit als voorbereiding van nieuwe kaders voor het afvalbeleid van de gemeente. Daarom vroegen we maandag samen met enkele andere fracties aan wethouder Hans van Agteren om de verordening aan te houden tot het nieuwe beleid duidelijk is. Dan sluit het een op het ander aan.

De wethouder wilde daar niet van weten en met steun van een meerderheid van de aanwezigen werd het punt toch in de commissie besproken. In de voorgestelde verordening werd ruimte geboden om wijzingen aan te brengen in het ophalen van huishoudelijk afval.

Zo zou het mogelijk worden de grijze Otto niet meer tweewekelijks maar eens in de vier weken te gaan legen. Dat vonden wij, en de meeste andere anderen, een stap te ver. Dat is nou typisch iets dat thuishoort in een bredere afweging van hoe je met afvalinzameling omgaat. Pas als je daarover hebt besloten, kun je het in een verordening verwerken.

De wethouder zal wat de PvdA betreft toch echt moeten wachten tot de gemeenteraad de beleidskaders voor afval heeft vastgesteld. En daar werd dus een dag later over gepraat.