Hard werken om rond te komen maar niet in staat zijn om een betaalbare woning te vinden of te houden

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 11 april 2023

PvdA Enschede raadslid Rienke Hofman-BijlstraHard werken om rond te komen maar niet in staat zijn om een betaalbare woning te vinden of te houden. Je gelooft het niet, maar in Nederland is het op nog steeds realiteit. Nieuwsuur heeft hier afgelopen week onder andere aandacht aan besteed. Wij vroegen hier weer aandacht voor aan het college. Nu samen met de SP en het CDA in de actualiteitenraad van maandag 3 april.

Een groot deel van deze groep mensen slaapt vaak noodgedwongen in auto’s, bij vrienden of familie op de bank of op straat. Dat verkiest men vaker boven het overnachten in de maatschappelijke opvang. Vaak zijn de oorzaken stijgende energiekosten, stijgende dagelijkse kosten zoals boodschappen, tijdelijke huurcontracten die aflopen en een tekort aan beschikbare woningen, huur- én koop-, die zelfs onbetaalbaar zijn voor hardwerkende alleenstaanden met een baan.

In de antwoorden op onze vragen gaf het college aan zich te kunnen voorstellen dat deze groep daklozen toeneemt. De concrete omvang is niet in beeld. Deze groep mensen met baan maar zonder huis kan terecht in de maatschappelijke opvang. Hier wordt ook inzet op gepleegd. Een andere mogelijkheid voor mensen met een acuut woonprobleem zijn (zes) doorstroomwoningen die de gemeente tot haar beschikking heeft. Of dit er momenteel voldoende zijn, had de wethouder niet scherp. Met de woningcorporaties is Woonstap ontwikkeld. Maar dit is meer toegespitst op mensen die woonbelemmeringen ervaren zoals het hebben van een huurschuld en overlast. Een lichtere variant van Woonstap wordt nu uitgewerkt. De wethouder gaf toe dat de overspannen woningmarkt voornamelijk het probleem is en er hard gewerkt moet worden om meer sociale huurwoningen te realiseren.

In de afgelopen jaren gaven wij het college al vaker mee in te zetten op het project Onder de Pannen. Zie ook het artikel uit 2019 dat ik hierover schreef: Onder de pannen – PvdA afdeling Enschede. De wethouder gaf aan dat hier onderzoek naar is gedaan. De nut en noodzaak zijn nu wel duidelijk. Een uitwerking volgt en in de Zomernota zien we de financiering hiervan voorbijkomen. Dat is goed nieuws! Hopelijk biedt dit soelaas voor de groeiende groep dak/thuislozen

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra