Onder de pannen

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 13 november 2019

Wij maken ons zorgen om een groep nieuwe daklozen in den lande. Mensen die niet verslaafd zijn of psychiatrische aandoeningen hebben, maar zij hebben geen sociaal netwerk dat hen opvangt. Voor deze mensen bestaat niet of nauwelijks opvang, terwijl deze groep in omvang toeneemt.

In de Tweede Kamer heeft Groen Links de staatssecretaris onlangs gevraagd onderzoek te doen naar een barmhartigheidsbonus. Een bonus aan mensen die hun huis willen openstellen voor een (geregistreerde) dakloze. Ongeveer de helft van alle Nederlanders woont in een huis waarvan de capaciteit niet volledig wordt benut. Een financiële prikkel is effectief en haalt op korte termijn de druk van de ketel. Een soortgelijk initiatief in Amsterdam van de Regenboog is nu al succesvol.

De Regenboog Groep in Amsterdam is het project ‘Onder de pannen’ gestart[1]. Het gaat vooral om mensen die door verlies van hun baan of door een scheiding op straat terecht komen. Het doel van het project is om mensen snel onderdak te bieden, zodat zij niet verder afglijden en afhankelijk raken van hulpverlening en mogelijk van de (dure) nachtopvang.

Deze nieuwe daklozen worden tijdelijk onder gebracht bij mensen die een kamer beschikbaar hebben en bereid zijn een stadsgenoot hulp te bieden. Degene die onder dak gebracht wordt, betaalt hiervoor huur en een onkostenvergoeding.

Samen met de Christen Unie en Groen Links hebben wij de wethouder hierover artikel 35 vragen gesteld. Wij willen graag van de wethouder weten of deze groep nieuwe daklozen zoals in de tekst hiervoor is aangegeven zich ook in Enschede bevindt. Wat doen wij voor deze groep mensen? Tevens hebben wij de wethouder gevraagd of hij het alternatieve aanbod dat de Regenboog Groep in Amsterdam genaamd ‘Onder de pannen’ heeft bedacht, kent? Wij zijn benieuwd wat de wethouder van dat aanbod vindt en of wij ook de mogelijkheid hebben dit aanbod te ontwikkelen in onze stad.

 

[1] https://www.deregenboog.org/onder-de-pannen

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra