Door op 4 maart 2015

Gemeenteraad moet inzet voor Twente Werkt! onderstrepen

In december werd het plan Twente Werkt! gepresenteerd: een veelomvattende visie van overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen over de manier waarop we de economische structuur van de regio kunnen versterken, waarbij ook de werkgelegenheid flink groeit.

In de Stedelijke raadscommissie van 2 maart bepleitte de PvdA dat er een spreekwoordelijke handtekening van de Enschedese gemeenteraad onder komt te staan. Op die manier kunnen we aan de partners laten zien hoezeer we de inzet waarderen en daar alle steun aan willen geven.

Werken aan economische structuur en werkgelegenheid zijn acties van lange adem. Het betekent dat je een koers inzet en daar jarenlang aan vast houdt, zonder je te laten afleiden door allerlei randverschijnselen. Daarbij moet de overheid een betrouwbare partner zijn die zich aan afspraken houdt, die niet elke keer wat anders vindt en doet, en waar het prettig mee samenwerken is.

Twente Werkt! is opgebouwd langs een aantal actielijnen, met daarin opdrachten aan alle partners op de diverse terreinen:

  • Versterken van de positie van Twente als hightech regio, die ervoor moet zorgen dat Twente de technologie voor de toekomst levert en bovendien de innovatieve maakindustrie in de regio van een impuls voorziet;
  • Het MKB versterken, omdat juist het midden- en kleinbedrijf in Twente sterk is en veel potentie heeft om te groeien. Twente is niet de regio van de grote bedrijven, maar juist van de kleinere die door slim samenwerken enorme sprongen maken;
  • Nieuwe bedrijvigheid naar Twente halen, om op die manier meer massa te creëren;
  • Zorgen dat de mismatch op de arbeidsmarkt zo veel mogelijk wordt geslecht en dat de Twentse bevolking goed is opgeleid voor de ‘baan van de toekomst’;
  • Investeren in infrastructuur, om te zorgen dat de randvoorwaarden voor een florerende economie op orde zijn

Het onderstrepen van het commitment van de gemeenteraad aan Twente Werkt! moet gebeuren door een actuele motie. Die willen we inbrengen in de raadsvergadering van 23 maart.

Doel is om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren, zodat er geen misverstand over kan bestaan dat Enschede gaat voor versterking van de economische structuur en het verbeteren van de werkgelegenheid.