Milieu en duurzaamheid
In de afgelopen jaren is te weinig gedaan aan milieu en duurzaamheid, ook Enschede moet bijdragen aan het tegengaan van de opwarming van de aarde. We moeten versnellen, vergroenen en verantwoordelijkheid nemen. Wij zien kansen voor zon- en windenergie, voor aardgasloze wijken, voor een stad zonder afval, voor het verlagen van het gebruik van gas en energie door alle huishoudens en voor andere vormen van schone energieopwekking. Dit vraagt om grote stappen, met lef, durf en visie op een schone toekomst voor Enschede.- In 2030 moet Enschede de uitstoot van broeikasgassen hebben verminderd met 55%, in 2050 is Enschede klimaatneutraal. We dagen inwoners uit om energiebesparende maatregelen te bedenken en te treffen en om mee te helpen schone energie op te wekken.
- We bieden ruimte aan creatieve oplossingen van inwoners van Enschede. Daarom moet de gemeente regelarm en flexibel optreden. Meedenken, versnellen en ondersteunen in plaats van inperken, vertragen en ontmoedigen. We willen inwoners stimuleren om zelf actie te ondernemen met de wijkbudgetten.
- Enschede onderschrijft de Klimaatwet en het Klimaatakkoord van Parijs. We stimuleren innovatie en investeringen door een helder, voorspelbaar duurzaamheidsbeleid. Hierdoor weten inwoners en bedrijven wat ze aan de gemeente hebben.
- We willen de ruimte op daken van boerderijen, woningen, bedrijven en gemeentelijke panden gebruiken voor zonnepanelen. Daarnaast gebruiken we de ruimte langs de snelwegen voor het plaatsen van kleine zonnevelden.
- Er moet ruimte komen voor de ontwikkeling van windenergie en waar mogelijk dragen windmolens bij aan het behalen van onze ambities.
- De PvdA wil dat al het gemeentelijk vastgoed klimaatneutraal wordt. In de coalitieperiode 2018-2022 wordt voor elk gebouw een plan gemaakt om dit te behalen. Voor 2022 is minstens de helft van het vastgoed klimaatneutraal gemaakt en in 2026 voldoet al het vastgoed aan de gestelde doelstelling.
- De PvdA vindt dat Enschede optimaal gebruik moet maken van alternatieve schone energiebronnen. Naast wind- en zonne-energie kijken we naar de mogelijkheden van geothermie, energie uit biomassa, slimme seizoensopslag van warmte en stimuleren wij energiecoöperaties waarin bewoners zelf initiatieven nemen.
- Wij starten een duurzaamheidsfonds. Rendabele duurzaamheidsinvesteringen kunnen rekenen op versnelling bij de realisatie, door middel van een duurzaamheidsfonds. Onrendabele duurzaamheidsinvesteringen worden door dit fonds ondersteund, zodat zij toch gedaan kunnen worden.
- Alle sociale huurwoningen zijn binnen tien jaar goed geïsoleerd met minimaal energielabel B. Het verduurzamen van sociale huurwoningen is niet alleen goed voor het milieu, maar het betekent voor bewoners ook wooncomfort en besparing op de energielasten.
- De PvdA wil meer voorlichting en bewustwording rond milieukwesties.
- We zetten in Enschede in op het ontstenen van de stad. Niet alleen van gemeentelijke grond, ook inwoners worden uitgedaagd van hun tuin en buurt een groenere ruimte te maken.
- Enschede heeft een start gemaakt met binnenstadsdistributie, waarbij milieuvriendelijke kleine vrachtwagens de winkels van goederen voorzien. Binnen 4 jaar zijn alleen nog vrachtwagens en bestelbussen welkom die geen uitstoot hebben. We beginnen zo snel mogelijk met het weren van diesel in de binnenstad.
- De opslag van diverse hulpbronnen in de ondergrond moet tot een minimum worden beperkt. De veiligheidsrisico’s moeten helder zijn en er mogen geen grote gevaren voor mensen of natuur ontstaan.
- De PvdA wil dat de gemeente Enschede zijn doelen voor het opwekken van duurzame energie bijstelt van minimaal 12% in 2030 naar 14% in 2025. Europese richtlijnen stellen dat het landelijk gemiddelde 14% in 2020 zou moeten zijn.