Door op 5 maart 2015

Zorg PvdA over vrijwilligersbeleid nu wel gedeeld

In de Stedelijke raadscommissie van maandag 2 maart stelden ChristenUnie en D66 vragen over het vrijwilligersbeleid van de gemeente Enschede. Het is goed om te merken dat deze partijen nu de zorgen delen, die de PvdA al langer heeft.

In het najaar van 2014 dienden we samen met de SP en EnschedeAnders een motie in om de ondersteuning voor vrijwilligers veilig te stellen. Die kon destijds niet rekenen op steun van de fracties die nu de vragen stelden.

Vrijwilligers zijn het cement van onze samenleving, reageerde wethouder Jurgen van Houdt passend op de vragen. Daarbij zegde de wethouder toe nog eens goed te zullen kijken hoe we de ondersteuning op het juiste niveau kunnen krijgen en houden. De inzet van vrijwilligers is immers essentieel bij een aantal thema’s waar de gemeente een belangrijke taak heeft, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, welzijn en sport.

Wat de PvdA opmerkelijk vindt, is dat de partijen bijvoorbeeld rond het voorstel Burgerkracht, enkele maanden geleden, geen enkele zorg hebben geuit over het vrijwilligersbeleid.

Wij hebben getracht die extra aandacht voor vrijwilligers te garanderen via een motie. De PvdA vindt dat de ondersteuning voor vrijwilligers, evenals voor mantelzorgers, essentieel is om te zorgen dat mensen zich met passie kunnen blijven inzetten voor de stad. Die motie haalde het destijds niet.

Hopelijk levert de hernieuwde aandacht alsnog passende ondersteuning voor vrijwilligers op.

Zie ook:
Bezuinigingsvoorstel welzijnswerk lijkt weinig doordacht