WONEN IN HET BINNENSINGELGEBIED!

2 september 2020

Door Dick Buursink

Enschede zet al jaren in op versterking van de woonfunctie  in het centrum. Zelf ben ik 20 jaar geleden neergestreken, aan de Boulevard. De leefbaarheid is en blijft natuurlijk een aandachtspunt. Het is drukker dan in een ‘slaperige’ buitenwijk, want veel mensen bewegen zich nu eenmaal richting het centrum. Nog steeds bevalt het ons prima. Enschede is levendig, de binnenstad straalt dynamiek uit en wonen wordt een steeds belangrijkere functie daar.

Er is echter een ontwikkeling gaande die zorg baart. Daar waar bussen, vrachtauto’s en auto’s steeds minder lawaai produceren, is de toename van racende brommers, scooters en vooral ook zeer lawaaierige motoren een groeiend probleem. 

Alleen al in mijn gebouw zijn bewoners verhuisd of gaan verhuizen vanwege de lawaaioverlast van deze voertuigen. Ik ben nog van de generatie die meemaakte dat de politie voertuigen testte op snelheid en, op geluidsoverlast. De stank van de scooters en brommers (die zeer vervuilend zijn), in combinatie  met steeds meer lawaai van motoren tast de leefbaarheid serieus aan. 

Een Gemeenteraad die leefbaarheid wil versterken, en wonen aantrekkelijker wil maken, zal er iets mee moeten. Ik leef met de idee dat er normen zijn voor geluidsoverlast. In Rotterdam wordt een proef gehouden met een geluidsradar vanwege de forse geluidsoverlast. Dat lijkt mij ook in Enschede een waardevol instrument.