Wat het coalitieakkoord ons brengt

Door Yara Hümmels op 16 juni 2022

Enschede is ons thuis. Het is een stad om van te houden. De stad beweegt: er wordt gebouwd, gewerkt en geleefd. Het gaat goed met veel inwoners. Maar er zijn ook Enschedeërs die moeite hebben mee te komen in onze stad. In ons coalitieakkoord voor 2022-2026 lees je op hoofdlijnen hoe BurgerBelangen Enschede, VVD, PvdA en ChristenUnie de komende jaren in Enschede willen werken aan een stad die gelijke kansen biedt, zorgt voor betaalbaar wonen, groene en veilige wijken heeft, en werk maakt van duurzaamheid.

De tekst van het akkoord is beschikbaar via deze link: Coalitieakkoord-2022-2026

In het kort

Een greep uit de belangrijke onderwerpen waar we in de periode 2022–2026 mee aan de slag gaan:

  • Wij gaan door met het succesvolle beleid van de afgelopen jaren op het gebied van Rondkomen met je inkomen, Twents Fonds voor Vakmanschap, Kansengelijkheid, Fietsvisie, Energievisie en nog veel meer;
  • Wij versterken de sociale basisvoorzieningen en de leefomgeving in wijken die dit het hardst nodig hebben. We investeren in ons groen en de parken en we gaan door met de ontmoetingsclusters;
  • Wij werken aan erfpacht, zelfbewoningsplicht, opkoopbescherming en actief grondbeleid, zodat onder anderen starters weer een thuis vinden in onze stad;
  • Wij stellen een energiefonds in voor besparingen voor inwoners die hun huis willen verduurzamen en willen een eigen energiemaatschappij om maatregelen sneller zelf uit te kunnen voeren;
  • Wij investeren in een gezonde leefstijl, maken sporten voor iedereen financieel haalbaar, vergroten het bereik van het kindpakket;
  • Wij stellen een sociaal investeringsfonds in en voorzien de Investeringsagenda van structurele financiering.

Bestaanszekerheid en kansengelijkheid

Het kan elke Enschedeër overkomen dat het tegenzit in het leven. Daarom zijn we er voor iedereen die steun in de rug nodig heeft. We versterken daarom onze sociale basisvoorzieningen in de wijken en dorpen en werken vanuit ons beroemde wijkgericht werken. Dat doen we met partijen die de stad goed kennen en weten wat de inwoners nodig hebben. Dit doen we langjarig met een beperkt aantal aanbieders in de wijk zodat hulp snel en dichtbij gevonden wordt. De winteropvang voor dak- en thuisloze mensen stellen we open tussen 1 oktober en 1 mei.

We gunnen onze Enschedese jongeren een eerlijke kans op een mooie toekomst. Want van een goede start heb je de rest van je leven voordeel. Daarom gaan we door met de strategie Kansengelijkheid, brengen we het jongerenwerk terug op de middelbare school en willen we de ouderbetrokkenheid en brede lifeskills van kinderen vergroten. We stellen een investeringsfonds sociaal in en verbinden sociale en ruimtelijke vraagstukken aan elkaar: een prettige en veilige leefomgeving met voldoende voorzieningen, veel groen, goed onderwijs en goede gezondheid zijn hierbij allemaal belangrijk.

Ook gaan wij door met het aanpakken van armoede en schulden en het begeleiden van Enschedeërs naar werk, een activiteit en meedoen of een studie. We vergroten het bereik van het kindpakket en kijken waar we het kunnen uitbreiden naar jongeren in een kwetsbare positie tussen de 18 en 21 jaar.

Leefomgeving en volkshuisvesting

Onze stad verandert met de dag. Nieuwe stukken stad worden gebouwd. Dit biedt meer Enschedeërs de kans om in Enschede hun thuis te vinden. En het biedt kansen om nieuwe Enschedeërs warm te ontvangen in onze stad. Onze ambitie is groei naar 170.000 inwoners, waarbij we de unieke kwaliteiten van zowel rust als reuring voor Enschede willen behouden. Het houdt ook in dat woningen duurzaam, betaalbaar en van goede kwaliteit zijn. Maar, het betekent ook dat we ruimte willen maken voor flexwoningen voor spoedzoekers, zodat ook zij snel een dak boven hun hoofd hebben als dat nodig is.

Ouderen die willen verhuizen, maar wel in hun eigen buurt willen blijven wonen, helpen wij. Op deze manier willen we de doorstroming verbeteren.

De komende jaren investeren we flink in de bestaande stad en op de plekken waar de komende jaren gebouwd gaat worden. Het grote tekort aan betaalbare woningen vergroot de ongelijkheid tussen mensen. Daarom grijpen we als overheid in bij grote ongelijkheid op de woningmarkt. Ook hier is extra aandacht voor groepen die niet automatisch de ruimte krijgen, zoals mensen met lage inkomens, studenten, starters, ouderen en mensen die dak- en thuisloos zijn geworden. Wij werken daarom aan erfpacht, zelfbewoningsplicht, opkoopbescherming en actief grondbeleid, zodat onder anderen starters weer een thuis vinden in onze stad.

Duurzaamheid

Wij willen dat Enschede een prettige plek is om te zijn, voor nu en in voor de toekomst. Daarom is het noodzakelijk dat we maatregelen nemen. Wat we hier nu aan doen, zal de komende decennia effect hebben. En wat we zeker weten, is dat het niet vanzelf goed komt.

Daarom voelen we als coalitie de verantwoordelijkheid om er alles aan te doen om onze klimaatdoelen te behalen. Door maximaal in te zetten op zon op dak en door een energiefonds in te stellen voor inwoners zodat zij aan de slag kunnen gaan met energie besparen. Op die manier gaan we energie armoede tegen. Deze besparingsmaatregelen gaan we ook stimuleren voor scholen, woningbouw-corporaties, wijkgebouwen en andere maatschappelijke voorzieningen. Daarnaast investeren we extra in fietsen, openbaar vervoer en uitstootvrije distributie.

Om vervuiling van de stad tegen te gaan, maken we afvalbeheersplannen per wijk en kijken we of we periodiek het grof vuil gratis thuis kunnen ophalen.

Werken aan een bruisende en veilige stad

Op de bovenstaande grote uitdagingen richten we ons de komende 4 jaar. Dat doen we omdat we die fijne stad in het groen willen blijven. Een stad waar inwoners, kennisinstellingen en ondernemers een bijdrage leveren aan onze maatschappelijke doelstellingen. Ze slaan hun handen steeds vaker ineen en door deze krachten te bundelen is Twente een unieke plek in het land. Deze samenwerkingen, ook met de andere gemeenten in de regio, willen wij verder versterken.

Onze stad heeft haar kenmerkende cultuuraanbod waarvan iedereen moet kunnen genieten. We willen doorgaan met de huidige samenwerking met de cultuurinstellingen, maar willen ook meer ruimte voor de makers en aanstormend talent. We faciliteren broedplaatsen en bieden ruimte voor nieuwe evenementen. Maar we zijn ook een stad waarin sport en spel onderdeel zijn van het gezonde dagelijks leven, waar we streven naar een hoger gezondheidsniveau van al onze inwoners. Met sporten in de buurt en toegankelijk voor iedere portemonnee. De komende tijd investeren we in toekomst- bestendige, duurzame en multifunctionele sportcomplexen in de stad.

Financiën

Onze financiële situatie was op het moment dat het coalitieakkoord geschreven werd positief, maar ook onzeker. Dit komt door ontwikkelingen zoals de hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne, en de economische onzekerheid die dit als gevolg heeft. Ook gaat de Rijksoverheid de komende tijd een aantal besluiten nemen die veel invloed kunnen hebben op de begroting van de gemeente Enschede.
We kiezen ervoor niet te behoudend te zijn omdat wij een goede financiële reserve hebben en de afgelopen jaren een stevige basis hebben gelegd voor investeringen in onze stad. Investeringen in zowel de mens, als de fysieke omgeving.

Aan de slag

Naast de grote opgaven voor de stad zien we ook veel kansen voor Enschede, want wij zijn een veerkrachtige stad. Om aan de slag te gaan, hebben we slagkracht nodig. Maar er is meer nodig dan alleen een daadkrachtige gemeente. Met een groot netwerk van inwoners en spelers in de stad, in de euregio en het land kunnen we samen verandering in gang zetten. Wij gaan werken met nieuwe vormen van participatie, zoals buurtbegrotingen, verenigde straten, Right2challange en consul. Onze jongeren hebben daarin een bijzondere positie, zij zijn immers onze toekomst. Daarom peilen we de mening van jonge Enschedeërs op onderwerpen die hun toekomst in het bijzonder raken, zoals
duurzaamheid, cultuuraanbod, wonen en werkgelegenheid.

Samen maken we ons hard voor een leefbare, duurzame, veilige, en toekomstbestendige stad.
Samen zijn we trots op Enschede.

 

Yara Hümmels

Yara Hümmels

In mijn kindertijd deelden mijn broer en ik ons ‘thuis’ ook met andere kinderen. Iedereen was welkom: pleegkinderen, kinderen uit de buurt of klasgenootjes, het maakte niets uit. Altijd een plek aan tafel, of simpelweg de mogelijkheid om met de Donald Duck op de bank weg te dromen. Mijn ouders hebben mij vroeg bijgebracht dat

Meer over Yara Hümmels