Waar is de buurtbus?

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 23 september 2020

Het openbaar vervoer komt weer op gang, maar de buurtbus staat nog aan de kant. In kleine bussen is het moeilijker om chauffeurs te beschermen tegen corona. Maar inwoners moeten daarvoor niet de prijs betalen. Door het uitvallen van de buurtbus komt op sommige plekken al sinds maart geen openbaar vervoer meer. Hierover stelden wij op 31 augustus jl. samen met de SP vragen aan de wethouder.

De wethouder gaf aan nog geen idee te hebben wanneer de buurtbussen weer gaan rijden in de stad. Daar is eerst nog meer onderzoek voor nodig in verband met het coronavirus. Om de kleine buurtbussen op onrendabele lijnen weer te kunnen laten rijden is landelijke studie gedaan naar de mogelijkheid om kuchschermen te plaatsen. De schermen moeten chauffeurs beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Er is echter aanvullend onderzoek nodig naar de ventilatie in buurtbussen. Deze is anders dan in reguliere bussen, omdat de buurtbus geen achterin- en uitgang heeft.

Het vraagstuk is ook op provinciaal niveau aangekaart door de PvdA. De provincie denkt dat in november de buurtbus weer veilig de weg op kan. Dat duurt ons te lang. Natuurlijk is het goed dat we veel aandacht hebben voor de veiligheid. Maar er is een groep inwoners die straks een half jaar zonder openbaar vervoer heeft gezeten. Het is een kleine groep, maar juist een groep die geen alternatief heeft. Voor sommigen geldt de Regiotaxi als alternatief, maar daar heeft niet iedereen recht op. Wij vinden dat het aan de overheid is om ervoor te zorgen dat er een goed alternatief voor eenieder komt, en het liefst zo snel mogelijk.

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra