Eerste stap richting een duurzame stad

Door Yara Hümmels op 12 september 2020

De PvdA is voor het toekomstbestendig maken van onze stad, door te kiezen voor duurzaamheid. Afgelopen maandag hebben we daarom de ‘nota van uitgangspunten’ aangenomen. Dit is dit de eerste stap en het noodzakelijke begin van een schoner en groener Enschede.  Vóór het zomerreces hebben we meerdere insprekers gehoord over hun zorgen wat betreft de ‘industrialisering’ van hun directe omgeving en het Twentse landschap. Wij danken u voor de moeite die u heeft genomen om deze zorgen met ons te delen.

We hebben dit meegenomen in onze afwegingen voor deze nota en sommige van deze zorgen zijn verwoord in diverse amendementen en moties die wij hebben gesteund.Het is geen geheim dat de PvdA graag meer ambitie en snelheid had gezien in dit voorstel als klimaatpact partij. Ook valt ons op dat de energietransitie vooral als een bedreiging wordt gezien en dat vinden we teleurstellend. We lezen te weinig over de enorme kansen die er wel degelijk zijn, bijvoorbeeld lagere energiekosten voor de inwoners, verbetering van woningen, schonere lucht, toenemende biodiversiteit, arbeidsplaatsen, etc. Hier willen we de komende jaren verandering in zien.

Naast deze verandering willen we in de Energievisie minstens twee paragrafen terug zien, namelijk: ‘Samen met de wijk’ en ‘Jongeren beslissen mee’. Dit zijn twee voorwaarden die de PvdA stelt. Elk gezin, in elke wijk, moet mee kunnen doen aan de kansen die door verduurzaming ontstaan. Daarnaast zijn de jongeren onze toekomst. We moeten hen serieus nemen en een plek aan tafel bieden.

Onze generatie kan nog werken aan een schone en groene toekomst, om erger te voorkomen. Die verantwoordelijkheid moet Enschede ook voelen en nemen. Iedere duurzame keuze is er 1 en is een signaal dat weer kan leiden tot veranderingen op andere plekken. Want alle kleine beetjes helpen wél.

Yara Hümmels

Yara Hümmels

In mijn kindertijd deelden mijn broer en ik ons ‘thuis’ ook met andere kinderen. Iedereen was welkom: pleegkinderen, kinderen uit de buurt of klasgenootjes, het maakte niets uit. Altijd een plek aan tafel, of simpelweg de mogelijkheid om met de Donald Duck op de bank weg te dromen. Mijn ouders hebben mij vroeg bijgebracht dat

Meer over Yara Hümmels