Update | Basisbanen

Door Rienke Hofman-Bijlstra op 23 september 2020

U zult er waarschijnlijk niet van op kijken dat wij het liefst vandaag nog basisbanen zien verschijnen in Enschede. Volgens mij zijn ze er zelfs al. Doen mensen het al. En staan er mensen voor in de rij. Alleen noemen we het nu geen baan, met de huidige manier van kijken naar werk. 

In februari kregen wij de toezegging van het college dat zij hun standpunt over de basisbanen zouden delen met de raad. Een standpunt dat gebaseerd is op  een aantal rapporten die eind 2019/begin 2020 zijn verschenen. Half juni kreeg de Raad met een weergave van de arbeidsmarktontwikkelingen, een visie op de basisbaan, trendrapporten, de lobbyagenda en de effecten van de coronacrisis. Zie bijgevoegde brief.

Het college heeft het voornemen een verkennend onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een basisbaan in Enschede. Een aantal varianten van de basisbaan wordt in beeld gebracht waarbij de gemeente zich vooral zal richten op de groep mensen waarbij de arbeidsmarkt geen aansluiting vindt met onze inwoners. Deze inwoners lopen het risico om langdurig of zelfs structureel geen plek op de arbeidsmarkt te kunnen bemachtigen. Daarnaast dient het te gaan om ‘additioneel’ werk dat in de publieke sector wordt georganiseerd voor een groep mensen, die anders niet of nauwelijks aan het werk komt.

Uiteraard kunnen de effecten van de coronacrisis een positieve invloed hebben op de haalbaarheid; vraag en aanbod zullen zich op de arbeidsmarkt de komende periode (tijdelijk) anders ontwikkelen dan voorzien. Hier wordt op toegezien door eenieder. In het eerste kwartaal van 2021 verwachten wij de uitkomsten van het verkennend onderzoek.

Wij trappelen van ongeduld en geloven erin. Ga aan de slag met experimenteren, we zien de basisbaan liever gisteren dan vandaag verschijnen. Mensen werk geven in plaats van een uitkering en ook nog eens een buurt blij maken, wie kan daar nu tegen zijn? Een basisbaan is waardevol. Volwaardig werk, voor een volwaardig salaris. Werk in het buurthuis, in de sportkantine, in ouderenflats, in het openbaar vervoer en op scholen. Vertrouwde gezichten die er mede voor zorgen dat het buiten veilig is om te spelen, die helpen voorkomen dat de leefbaarheid in een wijk achteruit gaat. Werk dat heel goed gedaan kan worden door mensen die nu thuis zitten, maar waar de markt niet voor betaalt.

De basisbaan zorg ervoor dat je meedoet, dat je nuttig bent en dat je daarvoor salaris ontvangt.  

Rienke Hofman-Bijlstra

Rienke Hofman-Bijlstra

Hallo! Ik ben Rienke Hofman-Bijlstra, 43 jaar, geboren en getogen Enschedese. Samen met mijn man en twee prachtige dochters woon ik in Lonneker. In Lonneker voel ik mij thuis en dat is wat ik iedereen wens: een thuis. Met noaberschap. Sinds mijn geboorte ben ik PvdA’er. Mijn vader was bijstandsmaatschappelijk werker en mijn moeder (wijk)verpleegkundige.

Meer over Rienke Hofman-Bijlstra