Rienke Hofman-Bijlstra: Niemand hoeft op straat te slapen!

13 september 2022

“Wij vinden dat in Enschede niemand op straat hoeft te slapen”, aldus ons raadslid Rienke Hofman-Bijlstra. Al jaren pleit de PvdA voor de benodigde woonvormen (zoals flexwoningen, meer paradijsvogelwoningen) of andere passende oplossingen voor de verschillende groepen (dreigende) daklozen. Ook de vraag om de regels voor de noodnachtopvang voor daklozen tijdens de winter aan te passen, kwam daarbij voortdurend naar voren. “De regel was dat het onder de 2°C moest zijn om de nachtopvang beschikbaar te maken voor iedereen die om onderdak vroeg.”

De PvdA stelde samen met GroenLinks meerdere malen politieke vragen om die regel aangepast te krijgen. Ook heeft de Enschedese PvdA samen met GroenLinks bij de Zomernota van 2021 een motie ingediend.

In de winter van 2021/22 werd voor het eerst ervaring opgedaan met permanente opening van de winternoodnachtopvang. Door verschillende golven tijdens corona was het toen onduidelijk voor bezoekers wanneer de opvang nu open was en wanneer gesloten. Ook zou sluiting van de opvang na een coronagolf ervoor zorgen dat er personeelstekorten zouden ontstaan mocht de nachtopvang weer open moeten. Daarom besloot men op 21 december 2021 om de opvang alle nachten open te stellen tot 1 april 2022.

Deze winter 2022/23 gaat de winternachtopvang van 1 oktober tot 1 mei alle nachten open, en wordt de 2-gradenregeling geheel losgelaten. Humanitas onder dak Twente voert dit uit, in nauwe samenwerking met het Leger des Heils, Mediant en Tactus verslavingszorg. Na de komende winter wordt er geëvalueerd en halverwege 2023 wordt een besluit genomen over de invulling van de structurele permanente winternoodnachtopvang.

Wij zijn blij met dit besluit waarover we overeenstemming vonden tijdens de coalitieonderhandelingen met BBE, VVD en CU. Rienke: “Zo zijn we weer een stap dichter bij een stad waar niemand op straat hoeft te slapen”