Door op 27 maart 2015

PvdA Statenfractie bepleit andere aanpak in komende periode

Op 25 maart werd in een zeer sfeervolle bijeenkomst afscheid genomen van 27 Provinciale Statenleden, onder wie onze plaatsgenoten René Tenkink en Dick Buursink.
De dag daarna werden de nieuwe Statenleden officieel geïnstalleerd door Commissaris van de Koning Ank Bijleveld. Onze stralende vijfkoppige PvdA-fractie is meteen aan de slag gegaan!

Ook aan de slag ging informateur René Paas, die de mogelijkheden gaat bezien voor de vorming van een nieuwe coalitie. Hij was aanwezig bij de eerste debatten tussen de lijsttrekkers, het zogenaamde Duidingsdebat. Daarin stond centraal, wat de betekenis is van de verkiezingsuitslag.

De PvdA Statenfractie vroeg daarbij nadrukkelijk aandacht voor een andere aanpak in de komende periode. De geringe opkomst bij de verkiezingen maakt duidelijk dat een verbindende bestuursstijl noodzakelijk is die mensen betrekt bij de publieke zaak. Het mandaat van de kiezers moet stapsgewijs weer herwonnen worden.

De Provincie moet zich daarin niet beperken tot een enge opvatting van kerntaken, maar actief zijn op grote maatschappelijke vragen zoals werkgelegenheid en herstructurering van de arbeidsmark. In het leggen van verbinding met de burger moet de Provincie nieuwe aanpakken niet uit de weg gaan.

Het zojuist ingestelde Noaberschapsfonds is een goed begin, het verdient navolging op grotere schaal. Wellicht moeten we ook in Overijssel nieuwe consultatievormen zoals een G1000 (openbare overlegvergadering tussen gewone burgers over politieke thema’s) op gang brengen. Innovatiefondsen moeten op korte termijn voor kleinere MKB’ers en ZZP’ers toegankelijk worden.

Onze Statenfractie pleitte voor een brede verkenning en voor een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Zodat continuïteit in bijv. innovatiebeleid en stimulering van het OV gewaarborgd kunnen worden en nieuwe impulsen gaandeweg in overleg met gemeenten en maatschappelijke groepen kunnen worden ingezet.

Een motie van het CDA om de informateur een brede verkenning te laten uitvoeren, kreeg daarop van alle Statenfracties steun. De informateur voert al in de komende dagen en het weekend de eerste ronde gesprekken.