Narda: “Onderdeel van de oplossing of van het probleem?”

Door Raymon Haveman op 12 oktober 2022

Het opvangen van vluchtelingen en statushouders is een belangrijk onderwerp voor de PvdA. Dit is altijd al zo geweest en zal ook altijd zo blijven. Tijdens de ledenvergadering, voor het ondertekenen van het coalitieakkoord, hebben we hier lang over gesproken met elkaar.

Tijdens het debat van afgelopen maandag 10 oktober over het “proces kabinetsbesluiten en bestuurlijke afspraken asielcrisis”, heeft ons raadslid Narda Teke-Bozkurt ons standpunt weer naar voren gebracht; wij staan positief tegenover de opvang van vluchtelingen in Enschede, op voorwaarde dat die opvang in verhouding staat tot de draagkracht van de stad. We sluiten een AZC in Enschede niet uit, maar we geven de voorkeur aan kleinschalige opvang in de verschillende wijken, buurten en dorpen. Ook heeft Narda aandacht gevraagd voor de situatie van Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV’ers). Tot slot heeft ze het college meegegeven dat het verstandig is om je als stad voor te bereiden op de aankomende wettelijke taak vanuit het Rijk, per 1 januari 2023.

Wij verwachten dat de minister ons dan opdraagt een wettelijk aantal vluchtelingen op te vangen. Zoals afgesproken in het coalitieakkoord legt het college dit dan voor aan de gemeenteraad. De vorige raad heeft al eerder voorkeuren en kaders meegegeven voor deze opvang, dus wat ons betreft bereiden we ons daarop voor; kleinschalig, verspreid over de stad en in verhouding tot wat de stad qua inwoneraantal aan kan. Wij willen graag onderdeel zijn van de oplossing en regeren is vooruitzien.

In het coalitieakkoord hebben we ook afgesproken ons actief te melden voor extra huisvesting van statushouders en wij zijn dat inmiddels ook aan het doen. Dit helpt de situatie in Ter Apel indirect.

En ja, het liefst hadden wij ons nu al actief gemeld in Den Haag, net als bij het extra huisvesten van statushouders. Want wij kunnen meer doen als stad, dat laten onze inwoners ruimhartig zien bij de opvang van Oekraïners. Maar wij zijn ook realistisch en willen ons houden aan het coalitieakkoord. Uiteindelijk gaat de opvang er komen en dan draagt Enschede haar steentje bij.

De woordvoerder voor Asiel, Inburgering en Integratie is onze fractievoorzitter Yara Hümmels. De tweede woordvoerder is Narda Teke-Bozkurt. Zij zijn altijd via de mail of telefoon te bereiken voor vragen over dit belangrijke dossier.

PvdA Enschede Vluchtelingen Asiel

Raymon Haveman

Raymon Haveman

Eén van de belangrijkste voorwaarden om je gelukkig te voelen is een goed thuis. Als iemand die zijn hele leven in Enschede heeft gewoond, is deze stad mijn thuis. Dat is niet afhankelijk van in welke wijk je woont, of welk huis. Wat belangrijk is, is dat je een eerlijke kans krijgt, dat er naar

Meer over Raymon Haveman