Cultuurnota: Investeringen en Kansen

Door Marijn Ouwehand op 8 december 2023

Marijn OuwehandGraag wil ik jullie op de hoogte brengen van de recente ontwikkelingen rondom de aangenomen Cultuurnota en Evenementennota in Enschede, waar ik nauw bij betrokken ben geweest.

Cultuurnota: Investeringen en Kansen

De Cultuurnota markeert een nieuw hoofdstuk voor de culturele sector in onze stad. We hebben besloten om niet alleen financieel te investeren, maar ook om ruimte te bieden aan de creativiteit en ambitie van lokale professionals. Met een handgeldloket dat kleine subsidiebedragen snel beschikbaar maakt, geven we een vliegende start aan culturele projecten met een klein budget.

Het nieuwe makelpunt voor maatschappelijk en cultureel vastgoed zal amateurverenigingen en creatieve broedplaatsen ondersteunen in hun huisvestingsvraagstukken. Iets wat na de huisvestingsproblemen van WARP Technopolis en de Brandweerkazerne broodnodig is.

Mijn Amendementen voor Fair Pay en het aantrekken van jonge culturele professionals

Ik heb twee amendementen geschreven op de Cultuurnota. Het eerste amendement verplicht Fair Pay bij alle culturele subsidies in Enschede. Geen subsidie meer voor organisaties die niet eerlijk uitbetalen. Het kan dus niet meer voorkomen dat een muzikant voor €20 en een krat bier ergens gaat optreden waar sprake is van een subsidie van de gemeente. Het tweede amendement kondigt een onderzoek aan naar hoe Enschede jonge culturele professionals van buiten Enschede aan te trekken en te integreren in ons culturele ecosysteem. Wat is er nodig om de pluriforme creatieve omgeving te blijven waarborgen? Door deze vraag te beantwoorden kunnen we blijven garanderen dat er in de toekomst nog een blokfluitdocent in Enschede wil vestigen. Beide amendementen zijn met ruime meerderheid aangenomen.

Samen Bouwen aan een Bruisend Cultureel Ecosysteem

Ik ben ervan overtuigd dat deze maatregelen bijdragen aan een bloeiende culturele gemeenschap in Enschede. Onze stad verdient een levendige, diverse en toegankelijke culturele sector waar iedereen zich thuis voelt. Laten we samen in de uitwerking van deze mooie richting blijven werken aan een inspirerend cultureel landschap voor Enschede!

Marijn Ouwehand

Marijn Ouwehand

Ik ben Marijn. Ik hou van muziek, van het maken en van het luisteren, als zangdocent en jazzvocalist. Hoewel het niet makkelijk is ben ik sinds mijn afstuderen aan het Conservatorium van mijn passie mijn beroep aan het maken. Eén ding heb ik geluk mee: ik heb een fijne woning in mijn geboortestad Enschede. Thuis

Meer over Marijn Ouwehand