Door op 23 juni 2015

Mogelijk financiële meevaller door herverdeling bijstandsgelden

De Enschedese PvdA-fractie wil vóór behandeling van de Zomernota in de gemeenteraad helderheid over de gevolgen van herverdeling van bijstandsgelden door het Rijk.
Er vindt een aanpassing plaats van de methode voor zogenaamde ‘nadeelgemeenten’ zoals Enschede. Dat kan een financiële meevaller betekenen.

Nadeelgemeenten moeten berekenen hoeveel ze zelf bijdragen, en dat percentage doorgeven aan Den Haag. Vanaf 7,5 procent tekort is er straks recht op compensatie. Dat was eerst 10 procent.

Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft het ‘eigen risico’ verlaagd na overleg met het parlement. Boven de 12,5 procent kan het ministerie het volledige nadeelbedrag compenseren.

Zo krijgt Arnhem mogelijk een jaarlijkse meevaller van 9 tot 17 miljoen euro, meldt de Gelderlander op basis van een reactie van het college aldaar.

De PvdA in Enschede heeft het College gevraagd nog voor behandeling van de Zomernota helderheid te geven over de mogelijke gevolgen. De Zomernota wordt maandag 29 juni behandeld in de gemeenteraad.